Із ноги пацієнтки, яка перехворіла на Covid-19, хірурги видалили метровий тромб

Із ноги пацієнтки, яка перехворіла на Covid-19, хірурги видалили метровий тромб
Пацієнтка скаржилася на біль у лівій нозі та її оніміння
фото: Чернівецька обласна клінічна лікарня/Facebook

Явище тотального тромбозу рук чи ніг часто спостерігається у пацієнтів, які перенесли коронавірус

Судинні хірурги обласної клінічної лікарні у Чернівцях дістали із ноги пацієнтки, котра раніше перехворіла на Covid-19, понад метровий тромб. Про це ідеться на офіційній Facebook-сторінці закладу.

Так, лікарі провели тромбоектомію – операцію з видалення тромбів із судин. Особливістю цього оперативного втручання стала кількість тромботичних мас, які медики вилучили з артерій пацієнтки через невеличкий розріз. Зокрема, у ході операції судинні хірурги видалили з живота та артерій лівої ноги хворої тромб, завдовжки з понад метр. Патологічне утворення перекривало здухвинну, стегнову, підколінну та гомілкові артерії.

«Пацієнтку доправили до обласної лікарні автомобілем швидкої медичної допомоги напередодні зі скаргами на біль у лівій нозі та її оніміння, а також з показниками артеріального тиску 200/100 мм рт. ст. З анамнезу відомо, що такий стан хворої супроводжувався протягом 4-5 днів, а попередньо вона перехворіла на Covid-19. Після відповідного дообстеження було прийнято рішення про термінове оперативне втручання, адже, в разі ненадання своєчасної медичної допомоги, існував ризик втратити ногу. Операція пройшла успішно і наразі стан пацієнтки стабільний, – розповіла судинний хірург Юлія Пшиборовська.

Судинні хірурги відзначають, що артеріальні або венозні тромбози на фоні коронавірусної хвороби Covid-19 – часте явище. Воно спостерігається як під час перебігу хвороби, так і в постковідний період. У цієї категорії хворих дана патологія протікає досить нестандартно – судини ніг чи рук закупорюються повність, тобто настає тотальний тромбоз.

Раніше вчені із Каліфорнійського Національного дослідницького центру приматів (США) і дослідницького інституту Ротмана в Торонто (Канада) повідомили про те, яким чином коронавірус (SARS-CoV-2 ) вражає людський мозок.

Раніше вчені з Оксфордського університету виявили ген, який може практично вдвічі збільшити ризик важкого перебігу коронавірусу.

Фахівці провели загальногеномний аналіз (GWAS), який виявив хромосомну територію 3p21.31. Вона пов'язана із двократним збільшенням ризику відмови дихальних шляхів при Covid-19.

До слова, вчені порахували, скільки людей насправді вбив коронавірус.

Читайте також матеріали «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: