Інвестклімат: Мін'юст зупинив діяльність «чорних» реєстраторів

Інвестклімат: Мін'юст зупинив діяльність «чорних» реєстраторів

Комісія Міністерства юстиції, встановивши законну владу в Затоці, захистила і європейські інвестиції в розвиток курортної перлини України

Після кількох місяців боротьби і протистоянь в курортному селищі Затока нарешті встановилася законна влада. Міністерство юстиції зупинило незаконні дії нотаріусів, які за фіктивними документами змінили керівника селищної ради в Держреєстрі, завдяки цьому запобігли спробі захоплення влади в Затоці. Окрім того, завдяки антирейдерському законодавству тепер захищено іноземні інвестиції. Про це повідомили учасники прес-конференції в «Главкомі».

Як зазначив заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Павло Мороз, комісія з розгляду скарг з питань державної реєстрації - це інститут, покликаний в адміністративному порядку скасовувати незаконні реєстраційні дії. Уже є чимало прикладів, коли завдяки роботі комісії попереджені корупційні дії декількох сотень корумпованих реєстраторів.

«Ми ліквідували 2000 корумпованих реєстраторів і отримали натомість 10 000 реєстраторів, якісно надають послуги. Розуміючи, що вони можуть допускати помилки в перехідний період, була створена спеціальна комісія, яка буде їх виправляти», - зазначив заступник міністра.

Він також констатував, що багато рейдерські захоплення відбуваються за участю державних реєстраторів, як це було у випадку з реєстрацією керівника Затоцької селищної ради.

Нотаріуси Коротюк і Зуєва 7 жовтня внесли до Держреєстру як керівника депутата селищної ради Затоки Галину Барановську, соратницю екс-секретаря В'ячеслава Бокого, заарештованого за замах на вбивство адвоката Олександра Погорілогота організацію злочинного угруповання в Затоці. До цього періоду керівником органу місцевого самоврядування курортного селища значилася обрана 16 травня на сесії селищної ради Наталія Вернигора

Другий секретар посольства Естонії в Україні з питань економіки Хелен Еннок подякувала Міністерству юстиції за своєчасне і законне прийняття рішення. «Це дуже важливо для Естонії і для Європи. Це важливо для інвесторів, які зрозуміють, що їх інвестиції в Україні будуть захищені», - сказала вона.

Еннок зазначила, що це важливо і для України, тому що від зростання інвестицій залежить розвиток країни. «Ми будемо захищати своїх інвесторів, захищати Марселя Віхмана. Ми хочемо, щоб все було по закону», - сказала вона.

Представник Затоцької селищної ради Євген Коломієць зробив акцент на тому, що «завдяки втручанню Мін'юсту, який скасував незаконні дії нотаріусів, законний секретар зможе знову приступити до своїх обов'язків, і сподіваюся, після підписання президентом» антирейдерського закону «у жодного нотаріуса не піднімається рука виконувати протиправні дії до Держреєстру».

Про події, які привели до реєстрації нелегітимного секретаря розповів Олександр Погорілий, адвокат, представник естонського інвестора Марселя Віхмана, який реалізує багатомільйонний інвестиційний проект у Затоці.

Він повідомив, що після складання Бокієм повноважень секретаря селищної ради та обрання Вернигори новий керівник не змогла потрапити до селищної ради через постійні погрози фізичної розправи з боку «тітушек» ОПГ. Адвокат розповів, як Бокий кілька разів намагався повернути собі посаду, але завдяки зусиллям громадськості та юристів ці спроби виявилися марними. Після цього були зроблені спроби зробити секретарем його соратницю Галину Барановську.

«Після арешту В'ячеслава Бокого, заяв глав Нацполіціі і Генпрокуратури, разом, як обласний прокурор приїхав в Затоку, Наталія Вернигора змогла зайняти своє робоче місце і приступити до вирішення найважливіших проблем селища», - зазначив Погорілий.

Адвокат розповів, що зайшовши до селищної ради, команда Вернигори не виявила жодного документа: «Рішення сесій, протоколи засідань депутатських комісій були напередодні спалені прихильниками Барановської. Документація не велась ні в електронному, ні в паперовому вигляді, а це основа роботи влади».

Погорілий вважає, що це була спроба знищити сліди земельних махінацій і приховати замішані в цьому прізвища. Він також розповів про всі рейдерські захоплення земель ОПГ, про торговий рекет та інше.

Учасники прес-конференції відзначили, що комісія Міністерства юстиції, встановивши законну владу в Затоці, захистила і європейські інвестиції в розвиток курортної перлини України. А це є доказом того, що в Україні є закон і в країну можна і потрібно вкладати кошти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: