Росія після повернення Україні кораблів має закрити справу проти моряків, – Полозов

Росія після повернення Україні кораблів має закрити справу проти моряків, – Полозов

На початку вересня військовополоненим українським морякам було змінено запобіжний захід

Росія після повернення Україні захоплених кораблів повинна припинити кримінальну справу проти українських моряків.

Про це заявив адвокат моряків Микола Полозов у Facebook.

Зокрема, Полозов нагадав, що Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня цього року виніс наказ про застосування забезпечувальних заходів, де встановлено обов’язок Російської Федерації негайно повернути Україні малі броньовані артилерійські катери «Нікополь» і «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни-Капу». Крім того, Російська Федерація зобов’язана негайно повернути в Україну 24 членів екіпажів захоплених військових кораблів.

На початку вересня військовополоненим українським морякам було змінено запобіжний захід, і вони змогли повернутися в Україну, зазначив Полозов.

«Таким чином підпункт 1 (b) наказу трибуналу російською владою було виконано. Те саме стосується підпункту 1 (a) про повернення кораблів», – сказав адвокат.

Він додав, що зараз кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни-Капу» виводять з Керчі, і після їх передачі Україні Російська Федерація зможе надати звіт трибуналу ООН про виконання двох пунктів травневого наказу.

«Після повернення в Україну захоплених моряків та їх кораблів, звичайним і розумним завершенням всієї цієї історії в Росії має бути припинення кримінальної справи проти моряків», – підкреслив Полозов.

25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів окупованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни-Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них дістали поранення. Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов’язав Росію негайно звільнити всіх моряків, а також повернути Україні кораблі.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

У неділю, 17 листопада, захоплені українські військові кораблі у супроводі російської берегової охорони вивели з акваторії «Генмола» в Керчі. За даними ЗМІ, їх передача Україні планується 18 листопада.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: