«Справа Шеремета». Адвокат попередив: строки, які дозволяють проводити розслідування, спливають

«Справа Шеремета». Адвокат попередив: строки, які дозволяють проводити розслідування, спливають
Затягування розслідування проти військових волонтерів шкодить і їм, і справедливості в цілому, адже якщо так відбуватиметься і надалі, 12 грудня цього року «справу Шеремета» може бути поховано назавжди, - Коломієць

Досудове розслідування справи про вбивство має бути закінчено протягом 12 місяців, до дня повідомлення про підозру - 12 грудня, - адвокат

Адвокат підозрюваної у вбивстві білоруського журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь Віталій Коломієць стверджує, що досудове розслідування справи має бути закінчено протягом 12 місяців, до дня повідомлення про підозру - 12 грудня.  Про це адвокат розповів в інтерв’ю «Главкому».

«Стаття 219 Кримінально-процесуального кодексу зі змінами передбачає, що досудове розслідування тяжкого злочину має бути закінчено впродовж 12 місяців із дня повідомлення про підозру. Підозру Яні Дугарь (як і Кузьменко та Антоненку) оголосили саме 12 грудня минулого року», - пояснив захисник.

Як повідомлялося, прокуратура продовжила термін розслідування справи до 12 червня – нібито для завершення 20 експертиз і низки слідчих дій.

За словами Коломійця, затягування розслідування проти військових волонтерів шкодить і їм, і справедливості в цілому, адже якщо так відбуватиметься і надалі, 12 грудня цього року «справу Шеремета» може бути поховано назавжди.  

Адвокат говорить, що після арешту 12 грудня минулого року, Яну лише запрошували в середині лютого цього року на великий допит, що тривав понад три години і ще були слідчі дії у шпиталі, де вона працює. «І все. Зрозуміло, що вони тягнуть час: слідчі перекидають на прокуратуру, прокуратура – на суд, а у суді воно якось загубиться», - вважає адвокат.

Коломієць говорить, якщо розслідування справи не закінчать до 12 грудня, то відбудеться припинення повноважень слідчих. «Вони мають передати до суду усе, що напрацювали на цей момент. Взагалі на досудове розслідування дається два місяці, але слідство може продовжувати цей термін до року. Але не довше», - наголосив адвокат і додав, що «є нюанс».

«Якщо після спливання терміну будуть знайдені інші підозрювані, виникає напів патова ситуація. Адже за одними і тими самим фактами не можна відкривати кілька проваджень. Потрібно буде або відкривати інше провадження, за іншими фактами, якісь провадження об’єднувати… Це дуже важка ситуація», - попереджує захисник.

Коломієць зауважує, що нічого нового слідчі не написали і у клопотанні про продовження термінів розслідування – «всі ті самі аргументи, що і раніше вони проговорювали – копіпаст».

Адвокат прогнозує, що у червні інтерес до справи буде спадати. «Справа виконала свою політичну функцію. Далі її затьмарять інші якісь події. У цій справі, як і у справах Майдану, на суди будуть приходити кілька журналістів і кілька небайдужих людей. І все – про це забудуть», - говорить захисник і додає, що насправді ситуація сумна і для людей, які бажають знати правду про вбивство Павла Шеремета.

Нагадаємо,  Яна Дугар — бойовий медик, молодший сержант 25-ї повітрянодесантної бригади за версією слідства була учасницею злочинної групи, де виконувала роль розвідниці й фотографувала розташування відеокамер поблизу місця вчинення злочину. 

Як повідомлялося, Печерський районний суд Києва 24 січня пом'якшив міру запобіжного заходу підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яні Дугарь, відправивши її під нічний домашній арешт у військовій частині в Гвардійському на Дніпропетровщині з 20:00 до 7:00.

Раніше, 12 грудня 2019 року, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із підлеглими скликали екстрений брифінг. Правоохоронці заявили: слідству вдалося встановити вбивць журналіста Павла Шеремета. Основною метою злочину, якщо вірити слідству, була «дестабілізація соціально-політичної ситуації в країні шляхом вбивства відомої особи». За даними поліції, злочинне угруповання підривників нараховувало п’ятеро осіб: Андрій Антоненко - музикант, який воював на Донбасі, Юлія Кузьменко - дитячий хірург (волонтер), Яна Дугарь - військова медсестра та подружжя Грищенків – пара ветеранів-добровольців.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: