Будівництво польського меморіалу на Рівненщині відбувається з порушенням законів, - історик

Будівництво польського меморіалу на Рівненщині відбувається з порушенням законів, - історик

На Рівненщині зводять пам’ятник польським воїнам, які, за даними українських істориків, нищили мирне населення України під час Другої світової

Будівництво на території Бистрицької сільради Рівненської області меморіалу полякам, загиблим під час Другої світової війни,  здійснюється за польські кошти і є незаконним, - стверджує завідувач відділу «Інститут дослідів Волині» Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук у інтерв’ю «Главкому».

За словами Марчука, місцеві органи влади не мають чіткої інформації про цей проект: «Чи вдалося на сьогодні з’ясувати, хто, за які кошти і що саме там споруджує, які надписи хоче там розмістити, я не знаю. Очевидно те, що це робиться за сприяння польської сторони. Так чи інакше, це є порушенням українського законодавства».

Історик додає, що знищення мирного українського населення під час Другої світової війни проводилося саме підрозділами Армії Крайової і подібних польських формувань: «Коли українці пред’являють ці докази польській стороні, в тому числі представникам Інституту національної пам’яті Польщі, ті починають їх ігнорувати. Вони уперто стверджують, що якщо щось і було, то таких дій було мінімум, це були відплатні акції на тотальне винищення поляків саме загонами УПА».

Попри подібні непорозуміння, Марчук наголошує на тому, що діалог з Польщею необхідно продовжувати. «Якщо не буде діалогу, якоїсь спільної точки зору ми не дійдемо, і перше, що слід зробити, це відмовитися від втручання політиків в обговорення цих проблем», - стверджує історик.

Нагадаємо, що 6 листопада на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період», на якому віце-консул Генерального консульства Польщі у Луцьку Марек Запур зробив декілька антиукраїнських заяв.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: