Комітет виборців назвав демократичними місцеві вибори в Україні

Комітет виборців назвав демократичними місцеві вибори в Україні

Зафіксовані порушення чинного законодавства в переважній більшості не мали суттєвого впливу на результати голосування, вважає КВУ

Комітет виборців України оцінює перші місцеві вибори в об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня як такі, що, в основному, відповідають стандартам вільних та демократичних виборів. Про це йдеться в попередніх висновках КВУ за результатами спостереження за виборами.

«Зафіксовані порушення чинного законодавства в переважній більшості не мали суттєвого впливу на результати голосування, але в окремих громадах могли призвести до викривлення результатів волевиявлення громадян. Також напередодні голосування в окремих населених пунктах було зафіксовано спроби непрямого та прямого підкупу виборців, а також дій кримінального характеру, що вимагає відповідного втручання правоохоронних органів», - сказано у висновках.

За даними КВУ, день голосування в переважній більшості виборчих дільниць пройшов у відповідності до норм чинного законодавства. Більшість порушень, зафіксованих спостерігачами КВУ, носили технічний та процедурний характер. До таких порушень належать: несвоєчасне відкриття виборчих дільниць, недостатня кількість скриньок для голосування, відкриття урн для голосування без вкидання контрольних листів, спроби голосування виборців без документу, який би посвідчував їх особу. Традиційно високий відсоток порушень був пов’язаний із фактами незаконної агітації як в «день тиші», так і в день голосування. Також в день голосування мали місце поодинокі випадки перешкоджання роботі спостерігачів.

КВУ зазначає, що у низці об’єднаних громад мала місце криміналізація виборчого процесу в день голосування. Зокрема, на Дніпропетровщині (Зайцівська ОТГ) невідомі здійснили напад на дільницю в селі Майське, на Хмельниччині (Слобідсько-Кульчієвецька ОТГ) зафіксовано погрози екс-голові ТВК, на Херсонщині (Білозерська ОТГ) мало місце побиття активістів при спробі перешкодити підвезенню виборців. Також у Білозерській ОТГ було зафіксовано присутність осіб у камуфляжі біля виборчих дільниць. При цьому була поширена недостовірна інформація щодо спроб вказаних осіб здійснити незаконні дії. КВУ вважає, що низка зафіксованих протиправних дій свідчать про низьку ефективність роботи МВС в частині попередження виборчих злочинів. 

Загалом КВУ відзначає як одну з ключових проблем на виборах 29 жовтня низький рівень професійної підготовки членів виборчих комісій. 

Також повідомляється, що одним із найпоширеніших порушень стала наявність помилок в тексті бюлетенів. «До прикладу, на Херсонщині (Станіславська ОТГ) і Хмельниччині (Красилівська ОТГ) бюлетені були надруковані без прізвища одного з кандидатів, на Дніпропетровщині (Славгородська ОТГ) – переплутано партії-суб’єктів висування кандидата, на Луганщині (Біловодська ОТГ) та Сумщині (Степанівська ОТГ) – прізвища кандидатів були надруковані із помилками», - йдеться в документі.

Загалом через помилки в бюлетенях до списків не були включені представники різних політичних сил.

Як і на чергових місцевих виборах 2015 року типовим порушенням стало підвезення громадян до виборчих дільниць. Зокрема, такі випадки були зафіксовані у Луганській та Херсонській областях.

Однією із негативних тенденцій на виборах стала технологія легального підкупу виборців. «Мова йде про надання виборцям послуг чи товарів на безкоштовній основі або за зниженими цінами, вартість яких не перевищує допустимої законом норми - 160 грн», - зазначає КВУ.

У окремих ОТГ було зафіксовано використання недоброчесних технологій, що включає присутність у списках так званих виборчих клонів та технічних кандидатів. Зокрема, такі випадки зафіксовані на Луганщині, Вінниччині та Київщині.

Зазначається, що вибори проходили в умовах конкурентної боротьби та посиленої уваги парламентських політичних партій. «Про участь у виборах заявили 50 політичних партій, із них 37 – висунули кандидатів в депутати міських рад ОТГ. Загалом місцеві організації політичних партій висунули 6 117 кандидатів у депутати на виборах в 25-ти міських об’єднаних громадах, що складає близько 9 кандидатів на один виборчий округ. Це ж стосується сільських та селищних громад, у яких, як правило, було зареєстровано по кілька кандидатів в одномандатних округах», - повідомляє КВУ.  

Нагадаємо, 29 жовтня за рішенням Центральної виборчої комісії пройшли місцеві вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх областях України.

На виборах проголосувало 48,2% виборців.

Читайте також матеріал «Главкома» Політтехнолог Сергій Гайдай: В останніх рейтингах у лідерів близько 10%. А на перемогу претендувати можна лише з 30-40%

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: