«Не панікуйте!». Історії депутатів, які здолали коронавірус

Вірус і влада
«Не панікуйте!». Історії депутатів, які здолали коронавірус
Сергій Шахов, Володимир Ватрас, Ганна Скороход та Андрій Холодов

Вони перехворіли на Covid-19: як рятувались і лікувались

Перший офіційний випадок захворювання на коронавірусну хворобу в Україні був виявлений 3 березня. Інфекцію підхопив мешканець Чернівецької області, який повернувся з Італії. При в'їзді в Україну у нього та його дружини перевіряли температуру, однак симптоми на той час ще не проявлялись. Подружжя перебувало вдома на самоізоляції, коли 29 лютого вже почали проявлятися ознаки Covid-19.

Однак Чернівецька область цілком може розділити цю сумнівну «першість» зі столицею. Адже вже згодом з’ясується, що на початку весни інфекція активно поширювалась у Києві. Сюди коронавірус привезли не заробітчани з Італії чи Польщі, а багатії та олігархи. Вони повернулися з фешенебельного гірськолижного курорту у французьких Альпах, де вже бушувала пандемія.

Згодом, наприклад, стане відомо,  що із симптомами Covid-19 до лікарні потрапив ексглава СБУ Валерій Хорошковський, який побував на курорті. У той період (в кінці лютого - на початку березня) там же відпочивали ексклава Офісу президента Андрій Богдан, його колишня кохана Анастасія Слічна,  доньки покійного соратника Януковича Василя Джарти (екскглава Ради міністрів АР Крим) Вікторія, яка нині працює суддею у Господарському суді столиці, та Ольга, ексзаступниця начальника Київської обласної митниці…

Ніхто з них так і не зізнався у тому, чи робив тест, і якими були результати. Ніхто – окрім Андрія Богдана, який у жартівливому дописі повідомив про негативний результат експрес-тесту . Як відомо, експрес-тест до проявлення симптомів та навіть через кілька днів після цього можуть показувати неправдивий негативний результат.

Першим зважився публічно зізнатися у хворобі нардеп Сергій Шахов. 18 березня член парламентської групи «Довіра» жартівливо сам себе назвав «коронованим». До цього підозра у захворюванні була у нардепа від ОПЗЖ Олега Волошина, він контактував із французьким політиком, у якого діагностували Сovid-19. Утім сам депутат переконує, що результати тестів на коронавірус у нього були негативні.

Ще одним нардепом, який захворів раніше за Шахова, став його колега по депутатській групі, Сергій Вельможний. Щоправда, зізнаватися у діагнозі він не поспішав. 13 березня стало відомо, що Вельможний разом із сином госпіталізовані із запаленням легень. Вельможний переконує, що результати експрес-тестів показали, що коронавірусної хвороби у нього немає

Достеменно відомо, що «позитивними» також виявились Віталій Борт, Ігор Кисельов, Олександр Лукашев (всі з ОПЗЖ), Володимир Ватрас, Руслан Горбенко («Слуга народу»), Сергій Рудик та Анна Скороход (позафракційні). Усі вони перехворіли на Covid-19 ще до того, як Міністерство охорони здоров’я затвердило протокол лікування від цієї хвороби. Крім того, ймовірно, Covid-19 не обійшов стороною і нардепа-«слугу» Андрія Холодова – принаймні, він сам підозрює, що перехворів, однак, запевняє, жодного тесту не зробив.

Загалом спікер Дмитро Разумков оцінює кількість нардепів, які перехворіли на Covid-19, у півтора десятка осіб.  «Це я так з запасом говорю, з урахуванням тих, хто, можливо захворів, але про це публічно не заявив. Сподіваюсь, що найближчим часом ті, хто на самоізоляції або поки що на лікарняному, так само повернуться до виконання обов’язків», - додав Разумков.

Ті ж хто відверто визнав хворобу, розповіли «Главкому» про те, як перенесли Covid-19, чим лікувались, а також дали поради  читачам, які бояться захворіти або ж вже тримають у руках позитивний результат тесту.

Сергій Шахов: «Я першим з нардепів зізнався у своїй хворобі»

Іронія у тому, що напередодні хвороби Сергій Шахов з парламентської трибуни говорив про те, що ніякого коронавірусу не існує, і все це видумки. 13 березня парламентар зрозумів, що захворів і почав лікуватися вдома, однак самолікування не дало результатів. Через чотири дні Шахову стало гірше, довелося зробити рентген легень, який показав запалення. Починаючи з 21 березня і впродовж приблизно тижня народним обранцем опікувався медперсонал столичної Олександрівської лікарні. Тест на Сovid-19 виявився позитивним.

Втім, нардеп вирішив скористатися і цієї ситуацією і уміло перетворив свою хворобу на інструмент піару. Щодня він робив одну або кілька публікацій у Facebook, записував відео, виходив в ефіри телеканалів та розповідав про самопочуття та перебіг лікування.

«Зараз я вже не згадаю весь перелік препаратів, якими лікувався. Пам’ятаю, що кололи антибіотик «Тонзинал», глюкозу, давали протималярійний «Планквініл». До речі, останній у мене з’явився випадково: комусь цей препарат не підійшов – і віддали мені», - уточнив важливий нюанс Шахов у розмові з «Главкомом».

Парламентар, який перехворів на Covid-19 виписався з лікарні 27 березня. «Тоді фактично карантин для мене закінчився», - резюмував Шахов.

Дружина нардепа також перехворіла на коронавірусну хворобу, однак у значно легшій формі: два дні страждала від симптомів ГРВI.

Нині ж нардеп дає найголовнішу пораду: не панікувати. «Раджу всім орієнтуватися на публікації закордонних лікарів та дослідників – про те, що хвороба часто проходить безсимптомно. Пам’ятайте, що результат тесту може бути помилковим. Крім того, якщо вже сталася хвороба, - лікуватися, робити КТ і довіряти лікарям», - рекомендує Шахов читачам «Главкома».

 Шахов не вірив в існування Covid-19, поки сам не захворів Шахов не вірив в існування Covid-19, поки сам не захворів

Політик вилікувався місяць тому, однак його ім’я досі звучить поряд зі словом «коронавірус». Так, днями пранкер Джокер поспілкувався із нардепом від імені міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Під час переписки Шахов стверджував, що на хворобу, спричинену коронавірусом, перехворіла половина Верховної Ради, тільки мало хто готовий у цьому зізнатися.

Шахов був обурений діями Джокера. «У людини немає поняття ані про етикет, ані про совість. Джокер із закритим лицем поводиться по-хамськи. Я нічого поганого у тій переписці не бачу. Ніколи не приховував, що був у Європі, що присвятив час рідній людині (йдеться про дружину, - «Главком»). І потім, ну хто сказав, що Куршевель – це найдорожчий курорт? Чи хтось перевіряв ціни у Буковелі, де трапляються цінники втричі більші за куршевельські», - прокоментував він «Главкому». Зауважимо, сам Шахов казав, що на його думку, заразився не в Куршевелі, а в Україні -  ще до поїздки.

Шахов запевнив, що у той день він сам збирався зв’язатися зі Степановим щодо протидії спалаху коронавірусу – «просто як людина, яка на нього перехворіла та яка має аналітичних склад розуму. Тим більше, я спілкуюсь з українськими професорами. І тут – «Степанов» сам мені пише!».

Про те, чому пранкер обрав мішенню саме Шахова, сам нардеп висловлюється так: «Я першим з нардепів зізнався у своїй хворобі, (повідомив) про позитивний результат тесту, перший, хто звітував і перших, хто одужав. Я не вважаю себе жертвою – сприймаю це як розіграш».

Володимир Ватрас:  «Їжа здавалася мені пересоленою, хоча насправді такою не була»

Нардеп Володимир Ватрас із франкції «Слуга народу» відчув погіршення самопочуття 20 березня: піднялась температура до 37,5. До лікаря нардеп вирішив не звертатися, бо на наступний день йому полегшало, температура нормалізувалась, симптомів жодних не було. Наступні три дні він також добре почувався, а потім температура піднялась знову – доходила до 38 градусів. «Я вважав, що це якась ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), адже жодних загальновідомих симптомів Covid-19, на кшталт сухого кашлю, не було. Такий стан тривав ще три дні, а потім – це було 26 березня – у мене почалася задишка, я втратив апетит і вся їжа здавалася мені пересоленою, хоча насправді такою не була», - розказує парламентар.

Наступного дня він замислився над тим, щоб зробити тест на коронавірус. «За кілька днів планувалася позачергова сесія, а я не міг собі дозволити їхати на роботи без такої перевірки», - додав він.

У суботу, 28 березня, в лікарні Ватрас зробив миттєвий тест на коронавірус, який дав негативний результат. «Однак лікарі з пересторогою поставилися до моєї високої температури і задишки, тому мені довелося робити ще один тест – ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція, більш точний тест, - «Главком»). На жаль, він виявився позитивним. Вірус спричинив двосторонню пневмонію. Лікарі казали, що у мене класичний перебіг», - зазначив Ватрас.

Нардеп каже, що його легені були сильно вражені. Впродовж 16 днів він лікувався величезною кількістю антибіотиків: і ін’єкції, і крапельниці. «Мене лікували поєднанням таких препаратів як «Планквініл» (протималярійний препарат) та «Сумамед» (антибіотик). По суті, відповідно до протоколу США, де на початку лікування використовують для лікування цинк, «Планквініл» та «Сумамед». Також мені давали «Таміфлю» (інша назва Озельтамівір, противірусний препарат, який вперше почали використовувати для лікування для лікування вірус грипу А H1N1 під час епідсезону 2008-09 рр. , - «Главком»)», - ділиться він.

Ватрас вважає, що заразився на роботіВатрас вважає, що заразився на роботі

«Потім мені давали «Тієнам» та «Ванкоміцин» (обидва - антибіотики) - їх капали дуже багато, шысть разів на добу, виходило по вісім банок тієнаму та дві ванкоміцину, і так впродовж 15 днів. Я вживав також пробіотики – це препарати, які нейтралізують шкідливу побічну дію антибіотиків, покращують мікрофлору. Їх було два: «Лінекс» та «Ентерожерміна», - продовжує перераховувати нардеп.

«Ще два препарати – для відновлення: «Глутаргін» та «Креон». Крім цього, оскільки пневмонія сама по собі погіршує роботу серця та сприяє гіпертонії, ліки від цього я також пив – «Аспаркам», «Набілет» і ще щось. Перші чотири доби після шпиталізації я перебував у реанімації, до мене застосовували кисневий концентрат. До апарату ШВЛ (штучної вентиляції легень), слава Богу, не дійшло, дихав сам», - розповів Ватрас.

За словами парламентаря, перед випискою з лікарні йому зробили ще два ПЛР-тест з інтервалом у півтори доби, як того вимагає протокол. Обидва виявилися негативними. «Зі стаціонару мене відпустили з поміткою, про продовження лікування в амбулаторних умовах, а також самоізоляція впродовж 14 діб, цей термін сплив 25 квітня», - розказав нардеп.

Парламентар також поскаржився, що досі відновлюється після хвороби, вживає препарати від гіпертонії та лікує печінку.

Ватрас зізнався, що нікому з його сім’ї не робили тести на коронавірус. «У жодного члена моєї родини не було і немає жодних симптомів. Зі мною зв’язувався головний санітарний лікар Віктор Ляшко, ми обговорювали, чи варто робити тести. Вирішили, що ні, оскільки нікого нічого не турбувало. Мою родину постійно наглядав сімейний лікар. Ніхто не заразився. Напевно, мають сильний імунітет», - вважає депутат.

Парламентар переконаний, що заразився у Верховній Раді. «Це сталося або під час засідання фракції 16 березня, або під час позачергового засідання 17-го, після якого прийшов ще й на засідання комітету (комітету Верховної Ради з питань правової політики, - «Главком»)», - розказав він «Главкому». Ватрас зізнався, що не пам’ятає, чи був у ті дні в масці. «Вона у мене точно була при собі, але на той час ще не було твердої вимоги носити маски, та й усвідомлення усієї серйозності ситуації теж не було. Тоді у залі, можливо, з 10% людей були у масках», - згадує він і зауважує, що маска не забезпечує достатнього захисту для здорових людей. «Потрібні респіратор рівня FFP3, спеціальні окуляри, рукавички», - додав політик.

Ватрас здогадується, від кого саме заразився: «Не буду називати прізвищ, але у мене на комітеті був нардеп, який невдовзі був шпиталізований разом із сином. З ним я контактував досить близько». (Йдеться про нардепа з групи «Довіра» Сергія Вельможного, про хворобу якого стало відомо 21 березні. Разом із сином він пройшов лікування в Олександрівській лікарні, - «Главком»)

Ватрас, який вилікувався від Covid-19, радить усім дотримуватися карантину. «Вважаю його продовження до 11 травня дуже правильним кроком», - зазначив він. Депутат також нагадав про необхідність мити руки. «Ми придбали кварцеву лампу – кварцуємо одяг, продукти, взуття (коли приходимо з вулиці). На вулицю члени моєї родини виходять лише за нагальної потреби – за продуктами, в аптеку чи вигуляти собаку, робимо це в масках, спеціальних окулярах та гумових рукавичках. Крім того, раджу контактувати з іншими на відстані не ближче ніж за 1,5-2 метри», - додав він.

Ганна Скороход: «Спочатку мене лікували лише парацетамолом»

Народний депутат Ганна Скороход, яку у листопаді минулого року вигнали з фракції «Слуга народу», дізналася про те, що є «коронавірус-позитивною» 28 березня. Однак, за її словами, симптоматика почала проявлятися на кілька днів раніше. Їй, матері 1,5 місячної дитини, попри високу температуру, довелося докласти чимало зусиль для того, щоб здати тест. Лікарі державних клінік упродовж двох днів відмовлялисяробити ПЛР-дослідження на Covid-19.

«26 березня я поїхала в поліклініку. Там в інфекційному відділенні зустріли мене в одноразових медичних масках і халатиках. Подивилися, послухали, сказали: не воно. Попросила зробити тест – відмовили, пояснивши, що тести (роблять) – тільки якщо 100% симптоми», – згадує Скороход і додала, що на цьому етапі сімейний лікар прописав їй лише парацетамол.

Наступного дня стан нардепа погіршився, жінка перестала відчувати запахи. Врешті їй зробили ПЛР-тест у приватній клініці, за послугу довелося заплатити 4100 грн.

Від коронавірусної хвороби парламентар лікувалась більше місяця. «Днів 40. З них перебувала з дитиною на стаціонарі 15 днів, - розказала Скороход «Главкому». - Коли ж я з дитиною вже потрапила до лікарні, мені прописали «Алувіа» - це лікарський препарат, до складу якого входять діючі речовини лопінавір та ритонавір (використовуються при лікуванні ВІЛ-інфекції, наразі використовуються для лікування Covid-19). Саме ці препарати мене «витягли», оскільки більше нічого не допомагало».

Чоловік парламентаря також перехворів на коронвірусну хворобу, причому легкою формою не відбувся – мусив лікувати двостороннє запалення легень. «Чоловіка ж лікували інтенсивно відразу: імуностимулятори, відхаркувальні засоби тощо. Нам усім давали антибіотики: «Азітроміцин» чоловіку, а мені «Цефтріаксон», - згадує Скороход.

Парламентар не має уявлення, від кого могла підхопити інфекцію: «Я нікого не можу запідозрити. Величезна кількість людей можуть бути зараженими і заражати оточуючих, водночас самі ці люди можуть не відчувати жодного симптому недуги. Я могла поговорити з абсолютно здоровою на вигляд людиною і заразитися від неї».

Скороход потрапила до лікарні разом з 1,5-місячною дитиноюСкороход потрапила до лікарні разом з 1,5-місячною дитиною

Скороход, яка пройшла через тривале лікування, сьогодні дає пораду читачам: «У першу чергу – не панікувати». «Я знаю, що зараз у лікарнях вже є  «Планквініл», хворих лікують за американською схемою: «Планквініл» плюс «Азитроміцин» плюс цинк. Я вважаю, ми це подолаємо. Особисто я залишалася спокійною, єдиний момент, коли справді запанікувала, - коли захворіла дитина. Хоча мене переконували, що діти знаходяться поза зоною ризику», - розповіла вона.

«Ще хочу сказати: носіть маски. Розумієте, елементарна саморобна маска може захистити оточуючих від вас, адже ви не можете бути впевнені, що ви не є переносниками хвороби і що не заражаєте оточуючих», - додала депутатка.

Андрій Холодов: «У мене були всі симптоми COVID-19, про які попереджають медики»

Нардеп від «Слуги народу» Андрій Холодов, який є кумом одіозного нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука, був вимушений розповісти на загал усі подробиці своєї хвороби. Сталось це на наступний день після того, як журналісти-розслідувачі випустили сюжет, присвячений цьому парламентарю. Виявляється, Холодов виїхав з України до Кіпру 15 березня – тобто після оголошення президентом карантину. За кордоном він провів 1,5 місяця, при цьому пропустив п’ять засідань парламенту. На Кіпрі у нардепа є будинок.

Холодов не відпирається: каже, справді прилетів на Кіпр 15 березня, але не для того, щоб у сонячній країні пересидіти карантин. «16 березня мого маленького сина мали оперувати, хотів бути з сім'єю в цій ситуації. Я полетів виключно з цієї причини», - запевнив він.

Нардеп стверджує, що планував повернутися наступного ж дня після операції - 17 березня, і каже, що у нього був квиток. Проте рейс до Києва  17 березня було скасовано авіакомпанією. «Мій стан різко погіршився, і я почав підозрювати, що заразився коронавірусом. У мене були всі симптоми Covid-19, про які попереджають медики: висока температура, лихоманка, кашель, задишка. Тричі, починаючи з 19 березня, до мене додому викликали лікарів», - знадує депутат.

За словами Холодова, самостійно прийти до лікаря і зробити тест він не міг: «Людей з симптомами коронавірусу не пускали навіть у будівлі лікарень. Лікарі зобов'язали мене самоізолюватись і в письмовій формі заборонили поїздки».

Парламентар стверджує, що вирішив не пробувати вилетіти до Києва 20 березня (евакуаційним рейсом), щоб не порушувати заборону лікарів і «не наражати на небезпеку зараження сотні громадян України в літаку». Досі він впевнений, що вчинив правильно. Холодов вважає себе жертвою обставин, каже, що «опинився заблокованим за межами України, без фізичної можливості повернутися до Києва, та ще й з досить обґрунтованими підозрами на COVID-19».

Холодов каже, що переніс хворобу досить важко. Впродовж 12 днів приймав антибіотики. Весь цей час і наступні пару тижнів і він, і вся сім'я депутата перебували в самоізоляції.

Попри те, що тесту на коронавірус нардеп так і не робив, він переконаний, що перехворів саме на Covid-19. «У Раді я сиджу практично поруч з депутатами Русланом Горбенко і Володимиром Ватрасом, які одними з перших отримали позитивні тести на коронавірус», - додає нардеп, натякаючи на те, що міг заразитися від них.

«Тільки після того, як мені стало легше, я почав шукати способи повернутися до Києва», - зазначив нардеп.

Повертався Холодов із пригодами – народного обранця спершу не хотіли пускати на літак без тесту на коронавірус, який нардеп відмовлявся робити.

Втім, кінець кінцем працівники авіакомпанії SkyUp, яких Холодов встиг пообзивати «придурками», все-таки пустила скандального депутата на борт. 30 квітня політик повернувся до Києва.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: