Паспорти на стіл! Чим насправді виявилось «множинне громадянство» Зеленського?

реформи
Паспорти на стіл! Чим насправді виявилось «множинне громадянство» Зеленського?
Зеленський вже не вперше намагається врегулювати проблему «другого громадянства»

Приховав другий паспорт? Сядеш у в’язницю

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до парламенту 1 грудня зробив кілька гучних анонсів. Зокрема глава держави повідомив, що вніс до Верховної Ради законопроєкт про «множинне громадянство». Проте коли проєкт з’явився у вільному доступі, з’ясувалось: формулювання «множинне громадянство» у документі відсутнє, там також не прописана і його пряма заборона.

Зауважимо, що це не перша спроба Зеленського врегулювати проблему «другого громадянства». Два роки тому глава держави вносив до Верховної Ради законопроєкт №2590 – цей документ нівелював необхідність відмови від громадянства іншої держави після отримання українського, а також скасовував необхідність віддавати український паспорт після отримання іноземного громадянства. Тоді нардепи проігнорували ініціативу глави держави. На цей раз, очевидно, залишити її у без розгляду не вдасться – законопроєкт подано як невідкладний.

«Цінність громадянства України має зростати: український паспорт має бути запорукою вільного й безпечного пересування світом, а українець має почуватися захищеним у будь-якій країні й знати, що на сторожі його прав та інтересів стоїть його держава», – прокоментував Зеленський.

Отже, які зміни хоче запровадити Зеленський і що насправді передбачає документ, який спочатку презентували під гучною назвою «законопроєкт про множинне громадянство».

Набуття та припинення громадянства

Проєкт закону №6368, серед іншого, передбачає:

  • для іноземців або осіб без громадянства умовами прийняття до громадянства України є:
  1. подання декларації про визнання себе громадянином України,
  2. або зобов’язання припинити іноземне громадянство,
  3. або декларації про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України;
  • декларацію про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України може подати іноземець:
  1. якому надано статус біженця чи притулок в Україні;
  2. який проходить військову службу за контрактом у Збройних Силах України, Нацгвардії;
  • курс на цифровізацію збережено: декларація подається не у паперовій формі, а із застосуванням засобів електронного кабінету суб'єкта декларування;
  • підстави, за наявності яких особа не може набути громадянство України за територіальним походженням: вчинила злочин проти людства, засуджена в Україні за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину тощо;
  • перегляд підстав для втрати громадянства України:
  1. використання громадянином України, який має громадянство іноземної держави, на території України паспорта іноземця, наслідком чого є створення загроз національним інтересам України;
  2. проходження військової служби громадянами України за контрактом у державі, визнаній Радою державою-агресором;
  3. підроблення документів для отримання громадянства або виявлення неправдивості підстав для його отримання. Ще одна вагома підстава - невиконання зобов’язання, взятого особою зобов’язання припинити іноземне громадянство;
  • надання повноважень органам, які беруть участь у вирішенні питань громадянства України, безоплатно отримувати інформацію з автоматизованих інформаційних систем, а також звертатися із запитами до компетентних органів. Особа ж, яка звертається по отримання громадянства України, має надати письмову згоду на отримання інформації щодо себе;
  • інформація щодо надання чи позбавлення громадянства тій чи іншій особі вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру.

У пояснювальній записці вказано: «Якщо громадянин України набув громадянство іноземної держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України».

До слова, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про плани дозволити в Україні подвійне громадянство з країнами Європейського союзу.

Кадрові обмеження

Президент пропонує встановити обмеження на зайняття посад у митних органах громадянами України, які мають або набули громадянство або підданство іноземної держави чи держав.

Крім того, президент встановлює обмеження на зайняття посад в органах судової влади громадянами України, які мають або набули громадянство іншої держави.

Іншими словами, працювати на відповідальних посадах можуть лише громадяни України.

Відповідальність за приховування

Проєкт закону №6372 пропонує встановити такі види відповідальності:

  • адміністративну у розмірі до 1700 грн за несвоєчасне подання декларації про наявність або відсутність іноземного громадянства;
  • кримінальну відповідальність за умисне внесення недостовірних відомостей про іноземне громадянство у розмірі до 85 тис. грн або обмеженням волі на строк до трьох років.

«Всі політики й чиновники, які згідно із законом про запобігання корупції заповнюють електронні декларації, повинні обов’язково вказувати наявність громадянства або підданства інших держав. Якщо особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, також є громадянином іншої держави, вона має про це чесно повідомити – українське суспільство має право про це знати. За навмисні спроби приховати факт подвійного громадянства людина має нести кримінальну відповідальність», – прокоментував президент.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: