Що робили на початку війни Зеленський, Залужний та Резніков: хронологія The Washington Post

Що робили на початку війни Зеленський, Залужний та Резніков: хронологія The Washington Post
Пів року війни українці спільно борються з навалою країни-окупантки
glavcom.ua

Рішення керівництва України лишитися в Києві було важливим для підтримки українців

Видання The Washington Post на День Незалежності України, рівно через пів року після початку повномасштабного вторгнення опублікувало статтю, в якій дізналося, як почалася війна для перших осіб України та що робило в перші дні вище політичне керівництво України.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський

Уранці 24 лютого прокинувся від дзвінка мобільного телефона. Начальник прикордонної служби України був на лінії та повідомив, що його підрозділи борються з росіянами у трьох північно-східних областях країни. Монастирський повісив слухавку та набрав номер президента Володимира Зеленського, і повідомив, що почалося повномасштабне вторгнення країни-терористки.

Президент Володимир Зеленський

Після дзвінка Монастирського глава держави не міг позбутися думки, що російські ракети летять «над моїми дітьми, над усіма нашими дітьми», що велика кількість українців ось-ось загине.

Президентові наполегливо пропонували поїхати з Києва.

«Я не хочу більше це чути», – врешті сказав глава держави. Також Зеленський наказав, щоб йому перестали докучати постійними попередженнями про загрози життю. 

«Послухайте, я жива людина. Я не хочу вмирати, як і будь-яка інша людина», – сказав Зеленський. «Але я точно знаю, що якщо я думатиму про це, то я вже мертвий».

Зеленський скликав головних радників. Вони вирішили, що частина Кабінету міністрів, включно з відповідальними за поліцію та оборону, залишаться у Києві, а решта переїде до західної України.  

Згодом президент почав телефонувати до світових лідерів. Велися розмови з президентом Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та іншими лідерами з проханням про допомогу. За кілька годин Зеленський сів за стіл і записав відеозвернення до українського народу. Відтоді він робить це щодня, вже 182 доби поспіль.

Голова адміністрації Зеленського Андрій Єрмак

24 лютого отримав дзвінок від Дмитра Козака, заступника глави адміністрації Кремля, який народився в Україні, але вже давно увійшов до ближнього кола Путіна. Козак сказав, що українцям настав час здаватися. Єрмак вилаявся і закінчив розмову.

Єрмак у перші дні війни розсилав світовим лідерам фото вбитих українських дітей і зруйнованих будинків, щоб ті збільшили допомогу, – і після цього різні країни відреагували. Фото, зокрема, отримували радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, помічниця держсекретаря у справах Європи та Євразії Карен Донфрід, члени Конгресу.

«Зізнаюся, це були моторошні фотографії, які не давали мені спати ночами, – сказав Єрмак. – 90% людей, які їх отримали, відреагували, передзвонили і почали робити ще більше».

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний

Пів року успішно керує відсіччю, яку дають ЗСУ ворогам. У перші дні вторгнення він поговорив із командиром 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців і наказав йому утримувати узгоджену лінію на околицях Гостомеля, щоб не дати росіянам просунутися ближче до столиці.

«Жодного кроку назад», – сказав Залужний. 

Міністр оборони України Олексій Резніков

Був одним із тих керівників, які не вірили у можливість повномасштабного нападу. 22 лютого Резніков розмовляв телефоном зі своїм колегою з Білорусі Віктором Хреніним, який пообіцяв, що російські війська на білоруську територію не вторгнуться – дав слово офіцера, сказав міністр оборони України.

Через два дні після початку вторгнення вони знову розмовляли. Білоруський міністр сказав, що передає повідомлення від свого російського колеги Сергія Шойгу, згадує Рєзніков: якщо Україна підпише акт про капітуляцію, то вторгнення припиниться.

Резніков сказав: «Я готовий прийняти капітуляцію з російської сторони». 

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов

Умовляв Зеленського поїхати з Києва, адже мав достовірну інформацію, що росіяни розробили план його вбивства чи захоплення.  

Генерал-лейтенант Євген Мойсюк, офіцер №2 у Збройних силах України

На питання помічників з оборонних комунікацій, яке послання вони мають передати українцям, коли російські війська увійдуть до їхніх міст, відповів: «Скажіть усім: «Убивайте окупантів!».

Генерал-лейтенант Анатолій Кривоніжко, голова Центрального повітряного командування України

24 лютого лежав на лікарняному ліжку у Києві, відновлюючись після тяжкої коронавірусної інфекції. Коли перші ракети почали падати на військові аеродроми і станції радіолокації, від'єднав крапельницю і викликав водія.

Перебуваючи в ізоляції, Кривоніжко працював віддалено та готувався до можливої російської атаки. Багато українських винищувачів та систем протиповітряної оборони було передислоковано. В результаті, коли вдарили перші ракети, росіяни часто били по порожніх місцях. Деякі винищувачі уже були у повітрі, коли завдавалися удари – такою була тактикат для порятунку повітряного флоту.

«Ми створювали хибні цілі для наших ворогів», – згадував міністр оборони Резніков.

Кривоніжко дав своїм підрозділам прибилизно 90 хвилин, щоби зібратися після шоку від першого бомбардування. Далі була системна робота.  

Нагадаємо, триває 182 доба війни. Сьогодні, 24 серпня, у День Незалежності України – рівно пів року героїчного протистояння Української нації російському вторгненню. Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей і відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат. Тривають авіаційні та ракетні удари російських окупантів по цивільних об’єктах на території України.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну знищено приблизно 45 тис. 700 рашистів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: