В Національній академії наук вважають, що без автокефалії політична державність України є незавершеною

В Національній академії наук вважають, що без автокефалії політична державність України є незавершеною
Олександр Саган

«Свій завершений цикл політична державність України отримує з конституюванням помісної церкви»

Вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Сковороди НАН України Олександр Саган вважає, що без автокефалії політична державність України є незавершеною. Про це він заявив у інтерв’ю «Главкому».

«Як би нам не хотілося, але сьогодні політична державність є незавершеною, тому що маємо відкритий духовний канал маніпулювання громадською думкою досить значної частини населення (через Московську церкву – Ред.). Це призводить до соціальної апатії, до незадоволення владою і ситуацією загалом, а також до продукування ідей, що призводять до несприйняття української державності», - пояснює Саган.

Науковець наголошує на тому, що коли йдеться про помісну церкву,  ми повинні розуміти, що ми її не створюємо, а конституюємо: «Конституювання – це передусім об’єднання на певній ідеологічній платформі, яке призводить не лише до визнання церкви, але й до якісно іншого розвитку православ’я, що нині життєво необхідне для цієї конфесії».

Саган підкреслює: політична державність України з конституюванням помісної церкви отримує свій завершений цикл.

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка.

Порошенко розраховує, що рішення щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні буде прийняте до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: