В Нацраді після кодування телеканалів на супутнику отримали величезну кількість скарг

В Нацраді після кодування телеканалів на супутнику отримали величезну кількість скарг

Ольга Герасим’юк розповіла, що потрібно зробити, щоб Нацрада могла заборонити кодувати телеканали

Нова голова Нацради пояснила, чому канали в умовах гібридної війни з Росією обмежили доступ до українського телепродукту

Сьогодні єдина можливість для Націнальної ради з питань телебачення і радіомовлення ухвалювати рішення про заборону кодування телеканалів в інтересах держави – це внесення змін до законодавства.

Про це в інтерв’ю «Главкому» сказала голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

Голова Нацради зазначила, що регулятор видав 133 ліцензії на супутникове телемовлення, з яких 82 програми є доступними у відкритому доступі. Зі слів Герасим’юк, скарг після кодування було отримано силу-силенну, і президент зустрічався з медіагрупами, де було ухвалено рішення, як зробити українське телебачення знову доступним для людей.

«Відтак з 1 березня цього року телеканал «Уніан -ТБ» почав тестове мовлення у незакодованому вигляді – програми можна отримувати на всій території покриття супутниковим сигналом - зокрема в Криму, в Донецькій та Луганській областях. Міжнародні версії каналів «Інтер» та «1+1» «Інтер +» та «1+1 International» виходять в незакодованому вигляді. Медіагрупа «Україна» залишає незакодованим канал «Україна 24» – на всю територію держави, а також на окуповану її частину. Медіагрупа StarLightMedia запускає канал «ICTV Україна» в незакодованому вигляді, крім того, провайдери Extra TV та Viasat мають розробити соціальні пакети з мінімальною абонплатою. Люди мають можливість дивитися телепрограми, використовуючи різні сервіси, і вони дуже активно туди переходять», – розповіла голова Нацради.

Ольга Герасим’юк пояснила: «Нацрада, починаючи з 2017 року, висловлювала свої застереження щодо ймовірності послаблення рівня інформаційної безпеки держави. Адресувала свої звернення РНБО, розмовляла з великими медіагрупами щодо ризиків, які можливі після кодування та щодо ймовірної соціальної напруги. Проте медіагрупи наполягали на необхідності запровадження європейської практики кодування супутникового сигналу та посилення захисту авторських прав на свій продукт. Висловлювалися про необхідність у такий спосіб боротися з піратством та про потребу в запровадженні платного телебачення. Також йшлося про зобов’язання перед міжнародними партнерами щодо трансляції невласного контенту на території нашої держави. І чинне законодавство надало всі підстави для реалізації мовниками свого права на кодування».

Герасм’юк вважає, що кодуванна телеканалів медіагрупами – це не пошука шляхів для збільшення доходів, а радше шлях виживання в умовах цього стану ринку, шлях обмеження крадіжок продукту та пошук резервів для його виробництва.

Нагадаємо, у ніч на 29 січня чотири найбільші українські медіагрупи – StarLightMedia Віктора Пінчука, «1+1 медіа» Ігоря Коломойського, «Медіа Група Україна» Рината Ахметова й Inter Media Group Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна закодували сигнали 22 своїх телеканалів на супутнику. З березня цього року процес продовжиться: буде закодовано сигнал ще шістьох телеканалів.

Верховна Рада підтримала запит депутата від «Слуги народу» Миколи Задорожнього до президента щодо запровадження мораторію кодування супутникового телевізійного сигналу українських телеканалів. Варто зазначити, що голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, почесний президент «1+1 медіа» Олександр Ткаченко не голосував за направлення запиту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: