Зняття угорського прапору на Закарпатті: Будапешт вимагає від України розслідування

Зняття угорського прапору на Закарпатті: Будапешт вимагає від України розслідування
Угорський прапор висить у місті Берегове з 2006 року

«Злочинці повинні бути затримані і притягнуті до судової відповідальності якомога швидше», - сказав глава МЗС Угорщини

12 листопада близько 50 активістів партії «Свобода» зняли з будівлі міської ради у населеному пункті Берегове Закарпатської області прапор Угорщини і хотіли його спалити. Однак місцева поліція відібрала і повернула прапор на місце.

Сьогодні стало відомо, що Угорщина очікує від України проведення розслідування стосовно групи осіб, учасники якої зірвали угорський прапор з будівлі міськради в місті Берегове. Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто, передає Hirado.hu.

Сійярто заявив, що влада країни звернулася до посла України в Будапешті. Він підкреслив, що в добре функціонуючій та європейській країні подібні випадки не допускаються.

«Злочинці повинні бути затримані і притягнуті до судової відповідальності якомога швидше», - сказав Сійярто.

Прапор висить над міськрадою згідно з рішенням депутатів від 2006 року. Поряд на будівлі висять прапор міста Берегове, прапори України і ЄС.

Як відомо, сьогодні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан попередив, що конфліктні ситуації з Україною можливі і в майбутньому через нові законодавчі ініціативи Києва

Як повідомлялося, позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», один з пунктів — переведення шкільної освіти в Україні на українську мову. 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон про освіту, він набув чинності.

Через новий закон про освіту декілька сусідніх із Україною країн висловили заперечення проти певних його положень. Найактивніше виступають проти закону Угорщина та Румунія, частина країн, зокрема, Болгарія, відмовилися від претензій.

Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Читайте також: 

Посол Угорщини Ерно Кешкень: Україні не треба так суворо ставитись до подвійного громадянства

В Угорщині занадто мало українців, щоб їх навчали українською? Посол Ерно Кешкень коментує скандальний закон «Про освіту» 

Член Венеційської комісії Сергій Головатий: Навчання виключно мовою нацменшин? Такого не допускає жодна країна Європи!

Новий закон «Про освіту». Депутати шоковані тим, за що проголосували

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: