Українські вчені створили протеїнові батончики з цвіркунами (фото)

Українські вчені створили протеїнові батончики з цвіркунами (фото)
Борошно цвіркунів було закуплено в США

Батончики виготовили в лабораторії кафедри технології харчування університету у Сумах

Вчені з Сумського національного аграрного університету створили протеїнові батончики з додаванням борошна з цвіркунів. Про це розповів один з супервайзерів проекту Дмитро Бідюк.

За його словами, батончики виготовили в лабораторії кафедри технології харчування вишу. Виготовлення батончиків було темою магістерської роботи Викторії Каблюк. Вчені вже продегустували смаколик.

«Ми спробували додавати до складу батончиків до 10% цього порошку. Звичайно виріб недосконалий та потребує доопрацювання. Але цікаве з цього всього те, що навіть за вмісту цвіркунів 10% вони взагалі не відчувалися», - написав у соцмережі Бідюк.

Було створено шість зразків - один контроль без борошна, а інші 5 із вмістом борошна від 2% до 10%. Наступними кроками вчених буде розроблення батончика без  лактози, глютену та цукру, а також органічного протеїнового батончика із цвіркунами.

Як розповів Бідюк, борошно цвіркунів було закуплено в США. Він пояснив, що в світі існує білковий дефіцит, який обчислюється мільйонами тонн білка в рік. Зараз особливо актуально шукати альтернативні джерела білка, серед яких саме комахи стають особливо популярними в Європі та Азії.

Зовні борошно із цвіркунів являє тобою темно-сірий порошок з незначним специфічним запахом паленої трави. Загалом, існує багато різних видів борошна з комах - з земляних черв'яків, тарантулів, скорпіонів, хрущів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: