4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
4 липня – День національної поліції України
фото з відкритих джерел

Сьогодні не варто здійснювати великі покупки

4 липня відзначається День національної поліції України, День судового експерта в Україні та День музики у стилі кантрі. Віряни вшановують пам’ять святого Андрія, архієпископа Критського.

День національної поліції України

4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 1

Кожен рік 4-го липня співробітники всіх підрозділів та відділів Національної поліції відзначають своє професійне свято. Дата святкування приурочена до події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські прийняли першу присягу на Софійській площі у Києві. До 2018 року свято відзначалося 4 серпня – у день підписання Президентом України Закону України «Про Національну поліцію».

Поліція зобов’язана надавати послуги в таких сферах, як громадська безпека та порядок; захищати права та свободи громадян, а також суспільні та державні інтереси; запобігати злочинам; надавати в рамках, встановлених законом, допомогу громадянам, які потребують її в результаті надзвичайних ситуацій або через соціальні, економічні чи особисті причини.

Цей день є нагодою для всіх громадян згадати про ту роль, яку відіграє поліція в нашій країні. Адже правовою державою є тільки та, яка здатна надати безпеку своїм громадянам при реалізації ними своїх прав і свобод.

День судового експерта

4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 2

Це свято святкують ті, хто стоїть на захисті фактів та справедливості. День з’явився у календарі офіційних професійних свят згідно з наказом президента Віктора Ющенка від 10.06.2009 року. Ініційоване святкування було Координаційною радою з проблем судової експертизи при Мін’юсті. При прийнятті рішення про запровадження нового свята президент керувався тим, що судово-експертна діяльність відіграє дуже важливу роль у питаннях захисту прав громадян та у забезпеченні справедливого суддівства. 

Заснування свята є своєрідною даниною поваги зі сторони української влади до судових експертів країни за їх відповідальну, важку та дуже емоційну працю. Наразі в Україні пройшли атестацію та успішно працюють близько 6 тис. таких спеціалістів (1,4 тис. з них державні). Професія судового експерта дуже важлива, адже саме за його допомогою відбувається правосуддя не на здогадках, а на фактах та доказах. Завдяки цим спеціалістам виправдовують невинних та наказують винних у злочинах. Від точності та об’єктивності експертиз залежить хід розслідування злочину.

День музики в стилі кантрі

4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 3

4 липня традиційно святкують День музики у стилі кантрі. Цей жанр зародився у 1920-х роках на південному сході США, в Атланті, штаті Джорджія. Кантрі представляє собою прості гармонійні мотиви, які супроводжуються музикальними інструментами – гітарою, скрипкою, банджо та гармонікою. 

Святкувати День кантрі-музики почали у 1950 році, коли Асоціація ді-джеїв музики кантрі ініціювала відзначення цього дня на честь Джеймса Чарльза Роджерса – співака та автора пісень. Багатьом він відомий як Джиммі Роджерс – «батько музики кантрі».

Яке сьогодні релігійне свято

4 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 4

4 липня в церковному календарі – день пам’яті святого Андрія, архієпископа Критського. Він був німим від народження до семирічного віку, коли дивним чином зцілився, прийнявши причастя. Від цього часу він починає вивчати Святе Письмо і богословські науки. У віці 14 років Андрій вступив до монастиря преподобного Сави Освяченого біля Єрусалима, де швидко заслужив повагу, ведучи суворе чернече життя.

Пізніше Андрій був призначений архідияконом і спеціальним посланцем патріарха Єрусалимського на VI Вселенському соборі, де він успішно протистояв єретичним вченням, виявляючи не тільки всебічну освіченість і глибоке знання догматів Церкви, а й високий дух благочестя. Під час правління імператора Юстиніана II Андрій був висвячений в архієпископа міста Гортіни на острові Крит. Тут він розкривається як проповідник і поет. Проповіді Андрія Критського відрізняються високим стилем і гармонійною фразою, що дозволяє говорити про нього як про одного з видатних церковних ораторів Візантійської епохи.

Читайте також:

Що не можна робити цього дня

  • Не можна залишати маленьких дітей в приміщенні самих.
  • Не варто здійснювати великі покупки.
  • Заборонено лихословити і лаятися.

Народні прикмети

  • Якщо овес погано росте, то буде небагатий урожай.
  • Яскрава веселка до сильного дощу.
  • У лісі багато ягід – зима буде холодною.
  • Якщо вже з’явилося жовте листя – на порозі осінь.
  • Сильний грім – буде град.

Пам’ятні події 4 липня

  • 1456 – Облога Белграда.
  • 1607 – Рейд на Очаків.
  • 1610 – Битва при Клушині.
  • 1776 – ухвалено Декларацію незалежності США.
  • 1631 – у Парижі відкрито перше у світі агентство зайнятості.
  • 1865 – побачило світ перше видання книги Льюїса Керрола «Аліса у Дивокраї».
  • 1917 – Виступ полуботківців у Києві з метою проголошення незалежності України.
  • 1941 – убивство польських професорів німцями у Львові.
  • 1946 – Кенігсберг перейменували на Калінінград.
  • 2022 – на острові Зміїний висадились українські військові та повернули на нього український прапор.

Іменини

День ангела сьогодні святкують Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Марк, Михайло, Микола, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Ольга, Тетяна.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: