Додаток «Дія» порушує права громадян, – правозахисник

Додаток «Дія» порушує права громадян, – правозахисник

Додаток «Дія» порушує право громадян на захист персональних даних і право на приватність

«Контроль самоізоляції з допомогою електронного сервісу «Дій вдома» незаконний», – вважає Євген Захаров

Глава правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров заявив, що додаток «Ді» порушує право на захист персональних даних і приватність комунікацій, – повідомляють «Українські новини».

«Додаток «Дія» порушує не тільки право на захист персональних даних. Він порушує право на приватність. У цьому випадку мова йде про приватність комунікацій, тому що фактично орган уряду, який уповноважений це робити, знімає інформацію з каналів зв'язку без будь-якого рішення (суду. – Ред.)», – сказав Захаров.

Правозахисник зазначив, що зняття інформації має ґрунтуватися на законі й мати легітимну мету. «Взагалі, зняття інформації з каналів зв'язку є ні що інше як оперативно-розшуковий захід, передбачений законом «Про оперативно-розшукову діяльність», і воно можливе лише за рішенням голови Апеляційного суду або його заступника в стосунку до людей, які готують або вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин, якщо іншим способом добути інформацію неможливо», – пояснив правозахисник.

Захаров зазначив, що контроль самоізоляції з допомогою електронного сервісу «Дій вдома» незаконний.

«Це ввели без будь-якого закону, ґрунтуючись тільки на постанові уряду, ніякого злочину люди, які захворіли, не вчинили, тому застосовувати такі дії – порушення права на приватність, зокрема Конституції та Європейської конвенції. Цього робити не можна було категорично. Тобто це втручання в приватність, не ґрунтується на законі, хоч мета й легітимна – турбота про безпеку і здоров'я громадян, з цим можна погодитися», – додав він.

Захаров зазначає, що такі дії були б законними при введенні надзвичайного стану через пандемію або включенні такої норми в спеціальний закон про надзвичайний стан, який повинен ухвалити парламент.

Нагадаємо, що всіх евакуйованих українців ділять на дві групи. Перша – ті, у кого є смартфони, щоби встановити додатки «Дія» для контролю за обсервацією. Вони вводять адресу, за якою зобов'язалися самоізолюватись, і зобов'язані перебувати в ній два тижні. Друга – люди без смартфонів. Вони будуть проходити обсервацію «в класичному форматі», тобто в підготовлених державою локаціях.

Зазначимо, 30 березня Кабінет Міністрів зобов'язав проходити самоізоляцію українців, які повернулися з країн, де зафіксовано розповсюдження коронавірусної інфекції.

Громадяни, що погодилися при в'їзді в Україну на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома», не підлягають обсервації.

Міністерство цифровий трансформації створило карту, яка показує недотримання правил самоізоляції тими, хто повернувся з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: