Хвилина мовчання: згадаймо льотчика Олександра Жиброва

Хвилина мовчання: згадаймо льотчика Олександра Жиброва
Олександр Жибров мужньо захищав Батьківщину
фото з відкритих джерел

Підполковник загинув у перший день повномасштабної війни

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Олександра Жиброва.

Про загиблих, які не отримали всенародного визнання в цій страшній війні, зазвичай мало згадують. Але історії багатьох невідомих широкому загалу військових заслуговують на те, щоб написати про них розповідь, повість, навіть роман. Або – вірші, як це робив льотчик Олександр Жибров із Миколаєва.

Щоправда, його вірші – лише дружині, це їхнє особисте. Сьогодні мегабайти його романтичних рим зберігаються на домашньому комп'ютері. Іноді потай від дочки його дружина Оксана перечитує ніжні рядки, присвячені лише їй однієї. І притискає до грудей м'яку іграшку – кошеня, яке Сашко колись подарував їй на їхню першу спільну дату – місяць стосунків.

Олександр Жибров із дружиною
Олександр Жибров із дружиною
фото з відкритих джерел

Підполковник Олександр Олександрович Жибров із Миколаєва мріяв небом, жив ним. За штурвалом – з 1998 року, обіймав посаду командира ескадрильї 299-ї штурмової бригади авіації. Навчав молодих льотчиків – і добре вчив, судячи з відгуків.

З 2014 року Олександр неодноразово літав у зону бойових дій
З 2014 року Олександр неодноразово літав у зону бойових дій
фото з відкритих джерел

24 лютого 2022 року, у перший день повномасштабного вторгнення, літак 42-річного підполковника Жиброва був у небі над Херсонщиною, яку атакувала російська армія. Пілот знищив одну з механізованих колон росіян, але його літак зазнав вогневого ураження, можливості катапультуватися пілот не мав. Штурмовик захисника впав на скупчення ворожої техніки.

Олександр на своєму СУ-25 з бортовим номером 19, поблизу смт Чаплинки на Херсонщині, встиг скинути бомби на колону ворожої понтонної техніки, що прямувала з Криму до Херсону
Олександр на своєму СУ-25 з бортовим номером 19, поблизу смт Чаплинки на Херсонщині, встиг скинути бомби на колону ворожої понтонної техніки, що прямувала з Криму до Херсону
фото з відкритих джерел

Олександр Жибров народився у місті Балхаш у Казахстані, де служив його батько. Згодом родина переїхала до Кропивницького. Батько, Олександр Володимирович – військовий льотчик, полковник, викладач Льотної академії НАУ. Обидва діди, дядько – військові льотчики.

Після закінчення школи Олександр продовжив сімейну традицію та вступив до Харківського інституту льотчиків Військово-Повітряних Сил України. У 2008 році отримав другу вищу освіту в Київському національному університеті внутрішніх справ.

Олександр Жибров з дружиною Оксаною будували плани на майбутнє. Мріяли про те, як повезуть 13-річну доньку до Парижа, як через кілька років видадуть її заміж, як разом постаріють... Ніхто особливо не думав і не говорив про війну – вона й так незримо була присутня в житті сім'ї військовослужбовця вже вісім років. Постійні ротації, рідкі зустрічі...

Олександр Жибров походив з династії військових льотчиків, тому після закінчення школи у Кропивницькому вибрав такий же фах
Олександр Жибров походив з династії військових льотчиків, тому після закінчення школи у Кропивницькому вибрав такий же фах
фото з відкритих джерел

Про те, що щось трапилося, жінці думати не хотілося. Олександр – досвідчений пілот. Неодноразово літав у зону бойових дій. Та й взагалі вильоти – звичайна справа для нього.

Але ні ввечері, ні наступного дня зв'язок із чоловіком так і не з'явився. Оксана почала обережно питати у спільних знайомих. Усі відмовчувалися, відводячи очі… Або не знали, або – не могли взяти на себе сміливість повідомити трагічну звістку.

Тоді, у перші дні було відомо лише одне – Су-25 з бортовим номером 19, яким керував підполковник Олександр Жибров, не повернувся на аеродром. І повідомлення від пілота другого літака – штурмовик підполковника збили.

Чи живий він? У полоні? Цього ніхто не знав. Майже три тижні до появи в інтернеті відео про те, що місцеві жителі у Чаплинці Херсонської області знайшли та поховали українського льотчика, яке з'явилося у середині березня, родина сподівалася, що Олександру вдалося вижити.

У день смерті захисника, полковник у відставці Олександр Володимирович Жибров, льотчик (батько загиблого), займався вдома звичайними повсякденними справами. Знав – син на вильоті. Раптом почув низький гул – літак пролетів над його будинком, щось тьохнуло всередині, і він поспішив на свій рідний аеродром. Сюди ж мусив повернутися з вильоту Олександр.

26 лютого Олександр Володимирович нарешті наважився сказати про це невістці. Пізніше знайшлися свідки, з'явилися фотографії в інтернеті, потім – відео на російських ресурсах про знищення українського штурмовика, який розбомбив їхню колону, яка йшла з Криму. Спалену колону російської техніки на дорозі у районі Чаплинки сфотографували співробітники Червоного Хреста. Борт вразили якраз над його ціллю – літак упав прямо на колону.

«Щодо геройства не пишіть, – наполягає тато загиблого пілота. – Це не героїчний вчинок. Це робота військового льотчика. Ніхто з льотчиків не думає про героїзм, ми – не про це. Є така стара приказка: якщо льотчик думає, що робить героїчний вчинок, йому не треба літати. І ми це геройством не вважали – я літав в Афганістані. Пілоти роблять свою справу, те, на що вони вчилися і на що покликані. Чудово розуміють ризик, штурмова авіація, гвинтокрили – найнебезпечніші, бо малі висоти, все стріляє по них».

«Вони всі герої, хто воює зараз, – не погоджується його невістка. – Він віддав своє життя за нас. І мені дуже хочеться, щоб про нього пам'ятали, адже поки жива пам'ять про людину – жива і людина. Вони роблять набагато більше, ніж будь-хто інший – вони жертвують собою заради того, щоб ми з вами могли отак розмовляти зараз, мати дні, роки мирного життя. Вони борються за це і віддають своє життя, захищаючи нас та захищаючи свою країну».

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх, хто воював, усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Хвилина мовчання: згадаймо майданівця, парамедика та аеророзвідника Олександра Моісеєнка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Виступ президента України Володимира Зеленського у парламенті Австрії, 30 березня 2023 року
Неможливо бути нейтральним, коли в твоїй присутності відбувається зґвалтування
Путін більше не має варіантів для підвищення ставок
Кремль хоче перемовин із фіксацією нічиєї у війні
Єдиний телемарафон. Народ платить, а хто заробляє?
Телемарафон «Єдині новини». Хто зірвав джекпот на пів мільярда Війна і гроші
Вже майже 200 осіб пройшли психологічну реабілітацію від гуманітарної ініціативи «Рятуємо життя»
«Незламна мама»: ще 54 людини пройшли психологічну реабілітацію від гумініціативи «Рятуємо життя» Волонтерська ініціатива
Під час звільнення Харківщини зловмисник разом із сім’єю втік на територію РФ
Благословляв окупантів та освячував техніку. Представник УПЦ МП з Харківщини отримав підозру
Вулиці вимерли. МВС повідомило про жахливу ситуацію в Авдіївці
Вулиці вимерли. МВС повідомило про жахливу ситуацію в Авдіївці
Віктор Стасюк родом із Вінниці
Хвилина мовчання: згадаймо спортивного тренера Віктора Стасюка
Зафіксовано 31 нове повідомлення про руйнування внаслідок обстрілу
Окупанти 111 разів вдарили по Запоріжжю. Влада заявила про вагомий привід для прийняття рішення
Президент підкреслив на важливості розширення зовнішньополітичних можливостей України
Хороші новини від президента. Вечірнє звернення
Дата публікації новини: