Москаль каже, що угорським дітям українська мова дається важче

Москаль каже, що угорським дітям українська мова дається важче

На Закарпатті цілі села не вміють говорити українською мовою

Українським дітям угорського походження дуже тяжко дається українська мова, бо їхня рідна угорська мова – чи не найскладніша мова в Євросоюзі. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

За словами чиновника, Закарпатська обласна адміністрація неодноразово писала листи Міністерству освіти щодо цього питання. Москаль зауважує, що, на відміну від угорських школярів, румунським, словацьким, польським, чеським дітям набагато легше «схопити» українську мову в межах тих годин, які відведено на її вивчення, і за такої різниці сприйняття кількість годин для вивчення мови не може бути однаковою.

Як стверджує чиновник, Закарпатська ОДА просила Міністерство збільшити кількість годин угорським дітям на вивчення української.

«Яка була відповідь? Ні, не можемо тому, що для цього потрібно додатково наймати вчителів. А щоби наймати вчителів, потрібно додатково платити гроші. Але ми не маємо звідки платити. Мовляв, ви там самі оптимізуйте мережу навчальних закладів», - пояснює голова ОДА.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон «Про освіту». 25 вересня президент Петро Порошенко підписав цей закон.

Одним із пунктів закону «Про освіту» стала умова переведення шкільної освіти в Україні після молодших класів винятково на українську мову. Це викликало обурення у представників окремих меншин переважно на Західній Україні. На їх підтримку виступили уряди Румунії і Угорщини.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Геннадій Москаль: Замок «Паланок» – це національне надбання, а не родинний маєток клану Балог

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: