Війни, голод, нестабільність у світі – чи буде в цих умовах оголошено Нобелівську премію миру 2024?

Війни, голод, нестабільність у світі – чи буде в цих умовах оголошено Нобелівську премію миру 2024?
з відкритих джерел

Зростання насильства у світі щодо премії миру, експерти висловлюють сумнів у тому, що її взагалі цьогоріч комусь присудять

Цьогоріч початок нобелівського тижня, коли оголошуватимуть лауреатів премії у галузях медицини, хімії, фізики, літератури, економіки й миру припадає на 7 жовтня. Це також роковини нападу визнаного у США терористичним угруповання ХАМАС на Ізраїль, що розпалило значний регіональний конфлікт на Близькому Сході, пише Голос Америки.

Якщо всі інші п'ять галузей отримають своїх лауреатів, то через зростання насильства у світі щодо премії миру, експерти висловлюють сумнів у тому, що її взагалі цьогоріч комусь присудять. За свою історію Нобелівський комітет 19 разів відмовляв у присудженні премії, востаннє – в 1972 році.

«Я дивлюся на світ і бачу стільки конфліктів, ворожнечі та конфронтації, що мені цікаво, чи це рік, коли у Нобелівській премії миру слід відмовляти», – сказав Ден Сміт, директор Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

Окрім подій на Близькому Сході, Сміт виділяє війну в Судані та ризик голоду там, продовження війни Росії в Україні та найшвидша з часів Другої світової війни гонка озброєнь. «Тенденція йде в неправильному напрямку. Можливо, було б правильно привернути увагу до цього, відмовившись від премії миру цього року», – вважає Сміт.

Однак Хенрік Урдал, директор Інституту дослідження проблем миру в Осло, каже, що відкликання Нобеля з миру було б помилкою, адже премія «можливо, є більш важливою як спосіб просування та визнання важливої роботи заради миру».

Оголошення починаються в понеділок з премії з фізіології або медицини, а в наступні дні йдуть премії з фізики, хімії, літератури та миру. Нагороду з економіки буде оголошено 14 жовтня. Оглядачі кажуть, що цьогоріч премією у кількох галузях наук можуть бути відзначені досягнення у розвитку штучного інтелекту.

Нагадаємо, вперше в історії України у 2022 році Нобелівську премію миру було присуджено українській правозахисній організації «Центр громадянських свобод».

Цю нагороду українська організація розділила із правозахисником Алесем Беляцьким з Білорусі і російській правозахисній організації «Меморіал». Рішення комітету розділити нагороду між представниками України, яка бореться проти повномасштабного вторгнення Кремля за сприяння Мінська, та Росії й Білорусі було розкритиковане низкою українських і західних оглядачів.

Нобелівську премію миру присуджують людині чи організації за внесок у згуртування народів, знищення рабства, за скорочення кількості армій та розвиток мирних ініціатив, за досягнення у боротьбі з міжетнічними конфліктами чи кліматичними загрозами, а також за заслуги у сфері демократії та прав людини.

«Голос Америки»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Війна стосується всіх...»
Коли хтось самовільно залишає частину, він підставляє своїх. Пропаганда таких вчинків – це зло
18-річна Дарія Базилевич була студенткою Українського католицького університету
Викладач загиблої Дарії Базилевич поділився уривком із її есею
Шольц вважає допомогу Україні правильною політикою
Шольц заявив про необхідність переговорів із Росією
Українська військова комендатура на Курщині
Військова комендатура пояснила, яку політику застосовує до росіян призовного віку у Суджі
До російського списку входять західні країни та інші союзники України
Росія затвердила перелік з 47 країн, які суперечать «російським духовним і моральним» цінностям
На місці події продовжують працювати поліцейські
Нічні вибухи у Києві: поліція повідомила про постраждалих (фото)
Для студентів та викладацького колективу факультету журналістики Богдан Маркевич залишиться світлою людиною
На війні загинув викладач факультету журналістики Львівського університету. Згадаймо Богдана Маркевича
Боєць 47-ї бригади «Маґура» Віктор Хамець розповів про українську армію
Військовий розповів, чи вдалося в українській армії викорінити радянщину
У Покровську залишилося 13 тис. жителів
Скільки кілометрів залишилося росіянам до Покровська: відповідь місцевої влади
Дата публікації новини: