Виробники добрив заявляють про різке зростання продажів у несезон: названі причини

Виробники добрив заявляють про різке зростання продажів у несезон: названі причини
Тільки за останній місяць вартість зернових злетіла на 25%
фото з відкритих джерел

«У великих імпортерів добрив «зламалися» логістичні ланцюжки»

Українські аграрії у травні-червні значно збільшили закупівлю добрив – попит на азотні добрива у низький сезон несподівано зріс на 15-20%. Про це повідомив керівник напряму Ostchem Retail Євген Хуриленко.

«У травні та в червні ми побачили нехарактерне для низького сезону зростання попиту – десь на 15-20% вище звичайного для цього періоду. Причому активно контрактуються на осінь не лише дрібні та середні фермери, а й великі гравці», – зазначив Хуриленко.

На його думку, такий нетиповий сплеск попиту пов'язаний із низкою чинників, серед яких зростання цін на зерно та поява в аграріїв додаткових ресурсів на закупівлю добрив, зниження цін на базові добрива, порушення логістичних ланцюжків імпортерів, а також ситуація в українській електроенергетиці.

«Ключовий чинник – різке зростання цін на зерно та відповідно збільшення виручки фермерів. Тільки за останній місяць вартість зернових злетіла на 25%, що дозволило багатьом фермерам отримати додаткові кошти для закупівлі добрив, паливо та засоби захисту рослин. Близько 30% наших угод із продажу добрив – це програми зернообміну. Другий чинник, який спровокував активізацію попиту, сезонне зниження відпускних цін на азотні добрива, пов'язаного із прийнятними цінами на газ у травні», – сказав Хуриленко.

Представник Ostchem Retail уточнив, що близько половини продажів припадає на аміачну селітру, ще 50% – це КАС та карбамід (у співвідношенні 60% на 40%). Хуриленко підкреслив, що у червні попит на азотні добрива продовжив зростати через появу нових чинників, які «активізують ринок і змінюють структуру постачання.

«У великих імпортерів добрив «зламалися» логістичні ланцюжки. Ми знаємо, що контракти було зірвано, оскільки багато водіїв відмовлялися йти в міжнародні рейси через ризики мобілізації на митниці. Також ми бачимо, як поляки знову почали перекривати дороги до ЄС. Імпорт добрив став менш надійним, дорожчим», – резюмував Хуриленко.

Представник Ostchem Retail наголосив, що надалі новим визначальним фактором, який суттєво впливатиме на ринок добрив, буде ситуація в українській енергетиці та динаміка цін на енергоносії.

«Електроенергія займає 10% у собівартості добрив, газ – близько 70%. Дворазове зростання цін на електроенергію в Україні та поновлення зростання цін на газ у ЄС уже сформували в аграріїв цілком чіткі очікування щодо вартості добрив на наступний сезон. Аграрії розуміють, що падіння цін на азотні добрива в найближчому майбутньому малоймовірне. Крім того, додаються і ризики блекаутів. Усі розуміють, що літо буде складним, зима – ще складніша. Намагаючись застрахувати себе від нестабільності ринків аграрії, вже зараз роблять передоплати, закуповуючи добрива наперед і формуючи складські запаси. Від значного зростання ринок добрив стримує лише те, що аграрії досі сильно обмежені в оборотних коштах», – додав Хуриленко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Уряд підняв ціни на електроенергію, що викликало обурення у частини населення
Електроенергія та ганьба. Як українці ведуться на фейки про тарифи
Інвесторів відлякує невідомість, проблема системних боргів і часті наміри державних органів влади змінити правила роботи на ринку
Інвестори обґрунтували для ЄБРР негативні наслідки зміни механізму підтримки зеленої енергетики
Відключення світла в Україні та замах на словацького прем'єра. Головне за 15 травня
Відключення світла в Україні та замах на словацького прем'єра. Головне за 15 травня
Сильна спека негативно впливає на роботу сонячних панелей
«Укренерго» повідомило, як спека впливатиме на графіки відключень
На вівторок, 28 травня, відключення електроенергії не прогнозуються
«Укренерго» повідомило, чи будуть відключення світла 28 травня
У 2023 році держава та громади витратили на публічних тендерах близько трильйона гривень
Проникнення імпорту у публічні закупівлі позбавило ЗСУ 100-160 млрд грн – Кисилевський
Вартість українських книжок лише зростатиме впродовж багатьох років
Книги в Україні подорожчають: невтішний прогноз видавця
«Буде дефіцит електроенергії, і ця електроенергія буде дорожчою»
Глава Федерації роботодавців транспорту оцінив норму про імпорт 80% потрібної електроенергії
Кабмін ухвалив зміни до постанови, які передбачають, що будь-який промисловий об’єкт має імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб
Глава Асоціації добувної промисловості оцінила рішення про імпорт 80% електроенергії для бізнесу
Дата публікації новини: