Асоціація газового ринку пояснила, від чого залежить фінансова стабільність нового оператора ГТС

Асоціація газового ринку пояснила, від чого залежить фінансова стабільність нового оператора ГТС

Ключовою умовою фінансової незалежності нового оператора ГТС України є встановлення економічно обґрунтованих тарифів

Фінансова стабільність нового оператора ГТС України вимагає встановлення економічно обгрунтованих тарифів як на транспортування газу магістральними газопроводами, так і на розподіл газу до осель споживачів. Для цього НКРЕКП має встановити беззбиткові тарифи не тільки для оператора ГТС, а також для операторів ГРМ. Про це повідомляє прес-служба ГС «АГРУ».

«Ключовою умовою фінансової незалежності нового оператора ГТС України є встановлення економічно обґрунтованих тарифів для всіх сегментів газотранспортної системи – і для магістральних газопроводів, і для газорозподільних мереж. Саме беззбиткові тарифи для операторів ГРМ дозволять припинити нарощування боргів за балансування газу в системі», - йдеться у повідомленні.

За даними Асоціації, наразі такі борги становлять 1 млрд євро. Вони виникли тому, що  встановлений НКРЕКП рівень тарифів для операторів ГРМ не дозволяє їм розраховуватись за технологічний газ. Чинні тарифи вдвічі нижчі собівартості послуг з розподілу газу, при цьому держрегулятор не переглядає їх вже п`ять років.

«При збереженні збиткових тарифів неспроможність операторів ГРМ розрахуватись за технологічний газ приведе до накопичення боргів перед новим оператором ГТС, який створюють в процесі анбандлінгу НАК «Нафтогаз України». Тож для його фінансової стабільності необхідне затвердження НКРЕКП економічно обґрунтованих тарифів для операторів ГРМ», - пояснюють спеціалісти.

Асоціація газового ринку акцентує, що в таких умовах незрозумілою є заява Укртрансгазу, в якій борги за технологічний газ, які виникли виключно через збиткові тарифи операторів ГРМ та зафіксовані документально, названі «несанкціонованим відбором газу». «Таке формулювання не відповідає дійсності, що загрожує діловій репутації учасників ринку газу та може привести до «заморожування» тарифної проблеми», - додають в Асоціації.

«Для конструктивного вирішення питання тарифних боргів АГРУ в подальшому просить Укртрансгаз називати речі своїми іменами. Це стане запорукою прийняття НКРЕКП прозорих обґрунтованих рішень, необхідних для стабільної роботи оператора ГТС та ринку газу», - резюмували в Асоціації. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: