ДТЕК не має монопольного становища на ринку генерації електроенергії, - АМКУ

ДТЕК не має монопольного становища на ринку генерації електроенергії, - АМКУ
Антимонопольний комітет не визнав ДТЕК монополістом

У 2015-2017 роках частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії становила 24-26%

АМКУ прийняв рішення закрити справу про можливе зловживання монопольним (домінуючим) становищем групи ДТЕК на ринку виробництва електроенергії. Трирічне розслідування не виявило порушень з боку компанії.

Як випливає зі звіту АМКУ, в 2015-2017 роках частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії становила 24-26%, що відповідає нормам законодавства. Відповідно до закону України «Про захист економічної конкуренції» монопольним (домінуючим) становищем господарюючого суб'єкта може бути визнано в тому випадку, якщо його частка на ринку перевищує 35%.

У свою чергу, ринкова частка НАЕК «Енергоатом» в 2015-2017 роках коливалася в межах 54-57%. Однак, як зазначається в звіті АМКУ, в існуючій моделі Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ), регульованого державою, жоден суб'єкт господарювання, який здійснює діяльність на ринку, не здатний впливати на умови обороту товару (електричної енергії), в тому числі, вибирати контрагента, визначати обсяги та ціну реалізації електроенергії, умови договорів і т.д.

Вся вироблена електроенергія продається генеруючими компаніями державному підприємству «Енергоринок» за цiнами, встановленими НКРЕКП. Таким чином, ринкова влада учасників ринку генерації електричної енергії в існуючій моделі ОРЕ не може бути реалізована в зв'язку з існуючими адміністративними обмеженнями, - стверджують в АМКУ.

Нагадаємо, що в 2015 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) звернулася до Антимонопольного комітету України з вимогою розслідувати ознаки монопольного (домінуючого) становища групи ДТЕК ( «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Східенерго ») на ринку генерації електроенергії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: