НКРЕКП і «Укренерго» не змогли сформулювати, яким чином ДТЕК зловживав ринковим становищем - експерт

НКРЕКП і «Укренерго» не змогли сформулювати, яким чином ДТЕК зловживав ринковим становищем - експерт
На думку експерта, з юридичного боку справа не складна

За інформацією експерта, інвестиційному співтовариству важливо упевнитися, що рішення органів влади в Україні приймаються в рамках законодавства і не підпадають під вплив з боку політики

Адвокат, експерт в галузі міжнародної політики Андрій Бузаров вважає, що рішення Антимонопольного комітету у справі ДТЕК стане маркером для західних інвесторів. Про це він написав на свій сторінці в Facebook.

«Антимонопольний вирішив закінчити багаторічну епопею з дослідженням ринку виробництва електроенергії ще цього року. Фінальне засідання АМКУ призначено на 28 грудня. Це добре, адже немає нічого гірше, ніж незакінчені справи, особливо такі гучні, як справа ДТЕК. За три роки розслідування заявники (НКРЕКП і «Укренерго») так і не змогли чітко сформулювати - яким же саме чином ДТЕК зловживав ринковим становищем», - пише Бузаров.

На думку експерта, з юридичного боку справа не складна.

«Питання навіть не в тому, що частка компанії (ДТЕК - ред.) на ринку виробництва електроенергії всього 26%. Вся справа в тому, що можна мати яку завгодно частку (наприклад, у «Укренерго» в сегменті передачі е / е магістральними мережами вона взагалі 100%), але існуюча модель ринку не дає його учасникам права на самодіяльність. Тарифи встановлює НКРЕКП, обсяги виробництва - МЕУП, диспетчерське управління ОРЕ здійснює «Укренерго», - стверджує адвокат.

За інформацією експерта, інвестиційному співтовариству важливо упевнитися, що рішення органів влади в Україні приймаються в рамках законодавства і не підпадають під вплив з боку політики.

«Це предметно-юридична сторона питання. Вона мало цікавить всіляких активістів, але дуже важлива для потенційних інвесторів в українську енергетику. Наскільки мені відомо, вони уважно стежать за даними розслідуванням. І здатність АМКУ прийняти рішення згідно з законом, а не керуючись політичними міркуваннями, для них стане одним із маркерів інвестиційної придатності України», - підкреслив Бузаров.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) переніс розгляд справи, порушеної за ознаками порушення «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго» і «ДТЕК Східенерго» законодавства про захист економічної конкуренції, з 17 січня 2019 року на 28 грудня поточного року. Нові терміни розгляду справи вказані в порядку денному засідання АМКУ, оприлюдненою на сайті комітету.

Комітет двічі розглядав справу на відкритих засіданнях, але переносив ухвалення рішення у зв'язку з необхідністю вивчення нових матеріалів. У попередніх висновках АМКУ йдеться про те, що ринок генерації електроенергії є високо центрованим. При цьому компанії не мають реальної ринкової влади, відповідно, не можуть диктувати свої умови на ринку, не можуть обмежувати конкуренцію, не можуть впливати на ціну або створювати штучний дефіцит.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: