Економіст заявив про найбільший за шість років обвал прибутковості виробництва молока в Україні

Економіст заявив про найбільший за шість років обвал прибутковості виробництва молока в Україні
У квітні індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) різко знизився

Індекс прибутковості виробництва молока обвалився на 14,7%

У квітні 2020 р індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) різко знизився.Про це повідомив економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

«Індекс обвалився на 14,7%, бо настільки різке зниження прибутковості виробництва молока протягом одного місяця було ще шість років тому – у квітні 2014 року. Тоді індекс впав ще більше – на 26,2% », - зазначив Андрій Ярмак.

За його словами, зараз ситуація подібна на ту, яка була у 2014 році, коли зростала вартість концентрованих кормів, при ослабленні цін на молоко. Відповідно у квітні 2020 р ситуація була аналогічною - як і тоді, ключову роль в зниженні виробництва молока  зіграло зростання вартості кормових компонентів.

Індекс умовної прибутковості виробництва молока Індекс умовної прибутковості виробництва молока

Також, згідно з повідомленням, вперше з лютого 2019 року, умовний індекс прибутковості виробництва молока (УМІ) був нижчим, ніж попереднього року. Зниження до попереднього року склало 8,4%.

Але, підкреслив Андрій Ярмак, не можна сказати, що прибутковість виробництва молока була такою низькою, оскільки цей показник був все-таки на 8,5% вищим, ніж середній для квітня протягом останніх шести років.

«Крім того, якщо розглядати  з початку 2020 року, то кумулятивний показник УМІ був найвищим для останніх шести років», – заявив економіст інвестиційного відділу FAO.

Ярмак  прогнозує, що стосовно молочного сегменту в Україні все може бути не так вже й погано найближчим часом, з огляду на низьку залежність від експорту і відносно невисокий імпорт.

«Але багато  буде залежати від курсу гривні. В принципі, якщо навіть прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах знизиться в порівнянні з минулим роком на 10-12%, це буде дуже хорошим результатом, враховуючи пристойний її рівень у 2019 році, і можливим зниженням прибутковості рослинництва», - підсумував експерт.

 

УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.

Нагадаємо, 22 квітня повідомляли, що в  Україні середня ціна молока за трьома ґатунками знизилася за два тижні на 18 коп. і складає 9,98 гривень за кілограм, зокрема, це обумовлено зниженням купівельної спроможності, що створило профіцит продукції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: