Федерація роботодавців України закликає Гетманцева переглянути ставки акцизів

Федерація роботодавців України закликає Гетманцева переглянути ставки акцизів
Фахівці Федерації роботодавців звернулися до Гетманцева та закликали зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину

ФРУ пропонує передбачити зростання акцизу на ТВЕН на 50% з 2021 року

Федерація роботодавців України закликає голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева переглянути запропоноване законом #466 різке чотирикратне збільшення ставки акцизного податку на ТВЕН. Про це йдеться в листі Федерації роботодавців України до голови Комітету.

(для перегляду натисніть на зображення)

Натомість ФРУ пропонує під час доопрацювання законопроекту #4101 передбачити зростання акцизу на ТВЕН на 50% з 2021 року. 

«Досвід практично всіх змін рівня акцизу у минулі роки свідчить, що різке та позапланове підвищення ставки акцизного податку на тютюнові і тютюновмісні вироби призводить, в першу чергу, до зростання частки нелегального ринку, що, в свою чергу, негативно позначається на надходженнях цього податку до державного бюджету», - йдеться у зверненні. 

За словами експертів Федерації, прикладом такої неефективності є 2019 рік, коли загальне підвищення ставок сягнуло 30,8%, через що держбюджет за рік недоотримав понад 13 млрд грн, майже третину від усіх запланованих надходжень тютюнового акцизу. 

«Таке різке підвищення ставки фактично знищить легальний ринок нової категорії тютюновмісних виробів для електричного нагрівання, адже ціна на них буде значно вищою, ніж у сусідніх країнах. Відповідно, ринок заповнить нелегальний, або що ще гірше – контрафактний продукт, з якого жодних податків не буде сплачено», - переконують в ФРУ. 

Фахівці Федерації також закликають зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину, зберегти ставку акцизного податку на пиво на поточному рівні, скоротити строки отримання марок акцизного податку на тютюнові вироби та відкласти пропоноване підвищення ставки податку на викиди двоокису вуглецю. 

Нагадаємо, 23 вересня в Верховній Раді України зареєстровано урядовий проект закону №4101 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: