Фінансисти розповіли, яким буде курс долара після Великодня

Фінансисти розповіли, яким буде курс долара після Великодня
Експерти одностайні в тому, чому курс практично зупинився: точка рівноваги знайдена

Фахівці прогнозують деяке падіння курсу

На тижні, що минає, готівкова гривня поводилася як у докризові й «докоронавірусні» часи: курс залишався практично стабільним, відхилення вгору-вниз становило не більше ніж 20 копійок. Тобто курс, схоже, знайшов точку рівноваги близько 27,4 грн / долар плюс-мінус десяток копійок. Чи так це і куди піде тренд після Великодня – вгору чи вниз, – з’ясував сайт «Сьогодні».

Про це розповіли член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Що сталося з курсом за тиждень

Після вихідних, коли середній курс зупинився на 27,4 грн / долар у продажу і 27 в купівлі, у понеділок гривня дещо зміцнилася, У вівторок, середу і четвер трохи ослабла, а в п’ятницю знову зміцніла.

У підсумку готівкові долари до вихідних можна було купити в середньому на 9 копійок дешевше, ніж тиждень раніше, а здати на три копійки дешевше, але однаково вище за 27 грн / долар. При цьому спред (різниця між курсами продажу і покупки) стійко тримався близько 35 копійок, що також побічно свідчило про стабілізацію на ринку готівкової валюти. Якої, до речі, в обмінниках було вдосталь.

Офіційний курс долара від НБУ весь тиждень коливався вгору-вниз близько 27,2 грн / долар, а до п’ятниці на ньому і завмер. На вівторок Нацбанк встановив офіційний курс 27,08 грн / долар.

Головні причини змін

Експерти одностайні в тому, чому курс практично зупинився: точка рівноваги знайдена.

«Зокрема, ринок знайшов оптимальний курс і намагався його втримати», – підтвердив Олег Пендзин.

Олександр Охріменко також говорить, що стабільність була ситуативною, безготівковий ринок дійсно знайшов рівноважний курс, який влаштовує і експортерів, і імпортерів. Це позначилося і на готівковому ринку. Крім того, перед Великоднем населення не купувало, а переважно здавало валюту, щоб наповнити «великодній кошик», що стало додатковим чинником стримування курсу.

А ось Андрій Шевчишин упевнений, що йдеться більше не про рівноважний курс, а про якийсь «анабіоз» на валютному ринку:

«Ринок рухався на минулому тижні безвольно під впливом ситуативних перекосів попиту і пропозиції, в очікуванні більш чіткої дати виходу з жорсткого карантину. Особливих новин немає. Чекають прийняття Верховною Радою закону про заборону денаціоналізації банків і рішення МВФ про надання Україні траншу в 2 млрд доларів. Також перед святами традиційно зросла пропозиція готівкової валюти з боку громадян для поповнення запасів гривні».

Чого очікувати наступного тижня

Олег Пендзин не чекає істотних змін курсу на наступному скороченому через свята чотириденному робочому тижні.

«Ділова активність, пов’язана з купівлею та продажем валюти на міжбанківському ринку, просто не встигне розгорнутися, тим більше що вона через карантин і так упала в рази, – аналізує Олег Пендзин. – Тому курс готівкового продажу залишиться в коридорі 27-27,5 грн приблизно посередині. Але в цілому інфляційний тренд нікуди не зник. Тим паче що Кабмін для виконання бюджету запропонував послабити гривню до 29,5 грн / долар, а за фактом поки маємо 27,5».

Андрій Шевчишин також говорить, що після великоднього тижня нинішня стабільна ситуація збережеться.

«Загальну активність готівкового ринку стримують карантинні заходи і падіння ділової активності. Ймовірно, на наступному тижні гривня буде коливатися в діапазоні 27-27,5 за долар, більше того – курс може навіть опуститися ближче до 27», – вважає Шевчишин.

Про те, що не варто поки чекати ніяких серйозних рухів курсу, каже й Олександр Охріменко.

«Ризикну спрогнозувати, що стабільність, що настала, продовжиться і далі, аж до скасування карантину, курс продовжить перебувати в коридорі 27-27,5 грн / долар, – говорить Олександр Охріменко. – Тим більше що попереду нова череда свят. Але за умови, що уряд вживе адекватних заходів для скасування карантину: запустить транспорт, дозволить нормально працювати бізнесу тощо. Якщо економіка не почне нормально працювати, то курс може обвалитися».

Продавати чи купувати валюту

Усі експерти говорять, що наступного тижня краще не здавати, а купувати валюту як засіб накопичення.

«Курс має продовжити зниження ще на 15-20 копійок, ближче до 27 гривень, – деталізував Андрій Шевчишин. – Саме в цей момент є сенс придбати валюту. А ось тим, хто хоче її здати, краще це робити відразу після Великодня, курс долара в цей час буде вище, чим ближче до травневих свят».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: