Головний податківець назвав об’єми махінацій із ПДВ при реалізації зерна

Головний податківець назвав об’єми махінацій із ПДВ при реалізації зерна
Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко

За його словами, попит формує зерно.

Об’єми махінацій із ПДВ – так званих «скруток» – при реалізації зерна становлять 25 млрд грн. Про це в інтерв’ю «lb.ua» заявив голова Державної податкової служби України Олексій Любченко.

«У нас майже 10.4 млн га землі, які обробляються нібито одноосібніками. Навіть якщо дуже недбайливий господар, він 15 тисяч з гектара заробить. Це 150 млрд товарної продукції. А в ній 25 млрд ПДВ. Елеватори, які знаходяться у власності наших зернотрейдерів, вони у фермера взяли без ПДВ, за готівку. Їм же треба, щоб продати далі, нарахувати ПДВ. Вони не хочуть цього робити. Їм потрібна папір – показати, що прихід немає від фермера, а від якогось колгоспу, нібито існуючого на папері. Це – одна частина. Плюс контрабанда, яка заходить, – теж близько 15 млрд ПДВ, який треба легалізувати. Ось ці 40 млрд я бачу, воно по паперах проглядається», – сказав Любченко.

Він додав, що подібна проблема – з добривами, ширвжитком, фарбами.

«Воно продається за готівку дуже добре, широко. У ній ми знайшли мінімум, що потенційно може піти в економіку і потім на папері продатися повторно, близько 27 млрд грн. Зерно повинно піти з папером, що воно отримано від якогось підприємства «Ікс», в тому числі ПДВ. Тому що в іншому випадку ПДВ за це зерно, яке фермер зібрав і за готівку здав на елеватор, треба заплатити елеватору. У нас вся схемотехніка відбувається на елеваторах. Зараз перед ними перекрили всю цю справу, про що Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України сказав в суботу (1 серпня, - ред.) на селекторі. «Пане президент, відбувається Безпрецедентний Подія. Вперше в історії України елеватори не можуть розрахуватися готівкою, тому що не мають, де взяти паперовий податковий кредит. Податкова перекрили їм там кисень». Починав так, що я напружився: може, хоче покритикувати. Але Ігор як виявилося, вирішив чомусь згадати, що система запрацювала», – сказав Любченко.

Нагадаємо, що Мінекономіки уточнило прогноз урожаю зерна на 2020 рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: