Металурги просять забезпечити безперебійність експорту та звернути увагу на ситуацію в портах

Металурги просять забезпечити безперебійність експорту та звернути увагу на ситуацію в портах
Нині гірничозбагачувальні комбінати Кривого Рогу отримали відмову від держкомпаній у виконанні їх заявок, пов’язаних з експортом продукції, - металурги

На сьогодні чи не єдиною можливістю утримати експортний потенціал гірничо-металургійного комплексу країни є забезпечення безперебійного відвантаження залізорудної продукції вітчизняних виробників на ринок Китаю, де поки що зберігається попит, - звернення

Металурги просять Мінінфраструктури сприяти безперебійному експорту залізної руди, забезпечивши 100% виконання заявок українських підприємств-експортерів з боку держкомпаній МТП «Південний» та АТ «Укрзалізниця». Про це йдеться у зверненні об’єднання підприємств «Укрметалургпром» та Федерації металургів України до першого заступника міністра інфраструктури Дмитра Абрамовича. 

Металурги зазначають, спалах коронавірусу може мати негативні довгострокові наслідки для української економіки і привести до суттєвого скорочення експорту та зниження ВВП. За їх оцінкою, на сьогодні чи не єдиною можливістю утримати експортний потенціал гірничо-металургійного комплексу країни є забезпечення безперебійного відвантаження залізорудної продукції вітчизняних виробників на ринок Китаю, де поки що зберігається попит. Проте нині гірничозбагачувальні комбінати Кривого Рогу отримали відмову від держкомпаній у виконанні їх заявок, пов’язаних з експортом продукції. 

«В цей непростий для країни час, викликаний пандемією СOVID-19, українські виробники-експортери (гірничозбагачувальні комбінати Кривого Рогу) отримали відмову з боку МТП «Південний» повністю виконувати заявку на перевалку їхньої експортної продукції в квітні 2020 року – не погоджено близько 270 тис.тонн ЗРС», - йдеться в зверненні металургів.

За їх підрахунками, внаслідок таких дій з боку держпідприємств втрати української економіки у вигляді недоотриманої валютної виручки від експорту ЗРС у квітні 2020 року можуть сягнути до 30 млн дол. Окрім того, зазначається, що криза в гірничо-металургійному комплексі негативно вплине на низку суміжних галузей і економіку країни в цілому. 

«На нашу думку, державні транспортні підприємствами, зокрема, АТ «Укрзалізниця» та МТП «Південний», просто зобов’язані зробити все можливе, щоб заявлені плани українських гірників були виконані. Ціна питання занадто висока, щоб відкладати на потім або сподіватися, що ситуація вирішиться сама по собі», - наголошується в зверненні.

Металурги просять МІУ терміново звернути увагу на ситуацію, що склалась в українських портах, та вжити невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення безперебійного експорту залізної руди українських підприємств-виробників, а саме, забезпечити 100% виконання заявок українських підприємств-експортерів зі сторони державних транспортних компаній, в першу чергу, ДП МТП «Південний» та АТ «Укрзалізниця».

Нагадаємо, згідно з даними Держстату за підсумками 2019 промисловість скоротилася на 1,8%. У січні 2020 року промислове виробництво знизилося на 5,1% в порівнянні з січнем 2019 року і скоротилося на 8,4% в порівнянні з груднем 2019 року. Спад промвиробництва у лютому 2020 року в річному вимірі (до лютого 2019 року) з урахуванням коригування на ефект календарних днів склав 4,1%.

Виробництво сталі в Україні у 2019 році знизилось у порівнянні з 2018 роком на 1,3%, виробництво чавуну - на 2,5%. В січні 2020 року виробництво сталі знизилось на 5,1%, чавуну - на 2,7%. У лютому виробництво сталі знизилось на 8,3%, чавуну - на 7,5% (в порівнянні із січнем).

Раніше народний депутат України, член фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко заявив, що на час дії карантину в країні держава має підтримати бізнес, щоб зберегти робочі місця, і в першу чергу - експортоорієнтовані галузі економіки. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: