Палац спорту від Гройсмана. Чим завершилось змагання регіонів за 150 млн

Спорт і гроші
Палац спорту від Гройсмана. Чим завершилось змагання регіонів за 150 млн
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман «будує палаци» по всій країні
Фото: Укрінформ

Уряд добряче пропіарився на будівництві палаців спорту по усій країні, але будівельні палі забили лише у Рівному

Наприкінці березня 2018 року уряд Володимира Гройсмана затвердив порядок надання державної субвенції місцевим бюджетам на будівництво або реконструкцію палаців спорту. На кону було 150 млн грн, які мали розділити між регіонами. Щоб претендувати на державні гроші, місцева влада мала би погодитися виготовити проектну документацію об’єкту власним коштом, співфінансувати та завершити у короткий термін будівництво або реконструкцію палаців спорту і в подальшому їх належно експлуатувати.

Головним арбітром, якому Кабмін доручив ділити фінансування, виступило Міністерство молоді і спорту. При відомстві створили комісію для прийому заявок спортивних проектів і визначення переможців.  

День «Ч» припав на 4 червня, — тоді Мінмолодьспорт обрало 6 із 11 проектів, які через місяць розпорядженням Кабміну були затвердженні для фінансування. Субвенцію розподілили між Вінницею, Тернополем, Черкасами, Хмельницьким, Львовом (по 27 млн грн кожному) і Рівне (15 млн).

Та після гучно прорекламованого липневого розпорядження уряду Гройсмана  чомусь ніхто не помітив неочікуваної постанови від 5 грудня № 1011. Цим документом Кабмін по суті забрав субвенцію з Вінниці, Черкас, Тернополя і перекинув її на місцеві бюджети Львова, Хмельницького та Рівного. У результаті Львову і Хмельницькому дали по 54 млн грн, Рівному — 42 млн грн.

Кошти держбюджету повинні бути освоєні до 1 липня 2019 року. Замовники ж будуть щомісячно доповідати Мінмолодьспорту про стан виконання робіт з будівництва палаців спорту.

 «Главком» проаналізував, яким на кінець року виглядає стан справ довкола розпіарених палаців спорту.

Львів

Будівництво львівського палацу спорту є одним із найдорожчих. У жовтні депутати міської ради погодили його попередню ціну у 985,3 млн грн. Також для обслуговування об’єкта створили комунальне підприємство «Палац ігрових видів спорту».

Передбачається, що у спорткомплексі проводитимуть змагання з регбі, гандболу, баскетболу, волейболу, водного поло. Фішкою стане використання даху цієї споруди під гірку, де можна буде кататися на санках і на різних видах нартів. У теплий період року дах обладнають штучним покриттям, також для катання.

Ескіз палацу спорту у ЛьвовіЕскіз палацу спорту у Львові

Однак холодним душем виявився провал самого тендера з будівництва палацу спорту у Львові. 30 листопада комунальне підприємство відмінило закупівлю. Офіційно це прописали так, нібито львів’янам більше не потрібен палац спорту. Водночас, як з’ясували місцеві ЗМІ, у чиновників виникло несподіване бажання зменшити вартість проекту.

Відмінені торги навіть спонукали міністра молоді та спорту Ігоря Жданова до телефонної розмови з міським головою Львова Андрієм Садовим, в якій останній запевнив, що відміна тендеру не означає, що об’єкт не будуватимуть, додавши, що оголошення нової закупівлі планується найближчим часом.

Хмельницький

За тиждень до Нового року у Хмельницькому зуміли з другої спроби розіграти тендер на будівництво палацу спорту на вул. Прибузькій, 5/1а загальною вартістю 275 млн грн. Об’єкт складатиметься з чотирьох поверхів, в яких розмістять спортивну арену на 2500 глядачів, яка буде призначена для проведення змагань з волейболу, баскетболу, гандболу та міні-футболу; два тренажерних зали, роздягальні, медичний кабінет, тренерські кімнати; зали для ритмічної оздоровчої гімнастики і хореографії.

Проект палацу спорту у ХмельницькомуПроект палацу спорту у Хмельницькому

Здача спортивної споруди запланована на кінець грудня 2020 року.

Переможцем тендера стало ТОВ «Будівельний Альянс Груп», яке зареєстровано 2009 року в Хмельницькому. Засновником і власником є хмельничанин Іван Крутилко, більш відомий як бізнес-партнер депутата Хмельницького міської ради Андрія Кветка у фірмах «Заріччя центр» і «Енергопарк Поділля».

Із цікавого: депутати Хмельницької міськради відмовилися виділяти 3,5 млн грн на співфінансування палацу спорту, пояснивши тим, що держава спрямувала ще влітку 27 млн грн. При цьому, з місцевого бюджету було витрачено трохи більше 1,5 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації, інженерно-геологічні вишукування і експертизу проекту будівництва спортивного закладу.

Рівне

Це місто першим почало будівельні роботи зі зведення спорткомплексу комунального закладу «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву». Тендер вартістю 157 млн грн провели на початку червня і на кінець листопада забили будівельні палі.

Будівельні роботи з універсального спортзалу спорткомплексу у РівномуБудівельні роботи з універсального спортзалу спорткомплексу у Рівному

Після здачі в експлуатацію планується організація чемпіонатів з баскетболу, гандболу, футзалу, волейболу та інших ігрових видів спорту. За даними розробників, спортивний комплекс не матиме аналогів на теренах Західної України, оскільки зал  зможе вмістити  3000 глядачів і може швидко трансформуватися в глядацький концертний зал.

Тендер виграла рівненська фірма зі статутним капіталом 29 тис. грн, яка належить Яні Лавренчук (раніше Корнійчук), директором є Юрій Корнійчук. Останній у 2015 році йшов у Рівненську облраду від партії «Справедливість» екс-голови СБУ Валентина Наливайченка.

Кінцевий дедлайн усіх робіт — 26 грудня 2019 року.

Тернопіль

Підготовка до будівництва багатофункціонального палацу спорту у Тернополі дещо розтягнулася у часі. За відомостями системи ProZorro, комунальне підприємство «Тернопільський міський стадіон» замовило проектну документацію та оцінку геології ділянки, де стоятиме майбутня спортивна будівля.

Ескіз тернопільського стадіонуЕскіз тернопільського палацу спорта

За словами міського голови Сергія Надала, спортивний об’єкт мають намір побудувати протягом двох років. Він зможе приймати змагання з волейболу, баскетболу, гандболу, бадмінтону. До цієї ж будівлі перенесуть місцеву дитячо-юнацьку спортивну школу з греко-римської боротьби.

Приблизна вартість палацу спорту становитиме 100 млн грн.

Вінниця

Мала батьківщина прем’єра ще у грудні 2017 року анонсувала проект будівництва палацу спорту вартістю близько 90 млн грн. На кінець червня 2018 року міська влада провела громадські слухання без заперечень. За задумом, двоповерховий палац спорту розташується в парку «Інтеграл» на місці футбольного стадіону. У ньому можна буде проводити змагання з баскетболу, волейболу, гандболу, боксу та концерти. У вільний час від подій на арені зможуть займатися всі мешканці Вінниці. Загальна місткість — 4000 людей.

Макет вінницького палацу спортуМакет вінницького палацу спорту

Крім палацу, буде відновлений благоустрій парку, а також облаштовано відкриті майданчики зі спортивними тренажерами.

Станом на 25 грудня, у системі ProZorro відсутня інформація про замовлення вінницькою владою проектно-кошторисної документації на палац спорту.

Черкаси

Будівництво багатофункціонального палацу спорту для ігрових видів спорту у Черкасах з орієнтовною вартістю 90 млн грн зупинилося на підготовчій стадії. Наразі комунальне підприємство «Черкасиінвестбуд» замовило проекті роботи.

В цілому, планувалося, що спортивний комплекс буде призначений для проведення змагань з баскетболу (чемпіонат України та міжнародні змагання), боксу, волейболу, гандболу, тенісу і для тренування спортсменів. Місткість — 2,5-3 тис. глядачів.

Ескіз черкаського палацу спортуЕскіз черкаського палацу спорту

Окрім ігрового залу, в приміщенні облаштують тренажерний зал, зону єдиноборств та приміщення загального призначення із конференц-залом, медкабінетом та вестибюлем.

Таким чином, вимальовується картина, за якої: а) регіони, які вирвали державну підтримкою, наступного року мають усі шанси претендувати на подальше фінансування; б) міста, котрі зависли на підготовчих стадіях, втратили у 2018 році «халявні» кошти. Звісно, вони ще мають змогу догнати обласні центри, з якими на старті мали рівні можливості, якщо брати до уваги субвенцію у розмірі 200 млн грн, закладену у держбюджеті-2019. Але це буде вже інша історія. 

Будівництво/реконструкція палаців спорту, які фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам

Назва обєкту

Вартість будівництва

Переможець тендера

Примітки

1.

Палац спорту на проспекті Червоної Калини (у межах громадського центру на Сихові) у Львові

985,36 млн грн

2.

Палац спорту на вул. Прибузька, 5/1а у Хмельницькому

275,79 млн грн.

ТОВ «Будівельний Альянс Груп» 

ТОВ «Будівельний Альянс Груп» зареєстровано 2009 року в Хмельницькому. Засновником і власником зазначено хмельничанина Івана Крутилка. Останній є бізнес-партнером депутата Хмельницького міської ради Андрія Кветка у фірмах «Заріччя центр» і «Енергопарк Поділля».

На місцевих виборах-2015 Крутилко балотувався до Хмельницької обласної ради від БПП «Солідарність», але не пройшов.

3.

Універсальний спортивний зал спорткомплексу комунального закладу «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву» (в районі вул. Макарова, у Рівному)

157 млн грн

ТОВ «Архітектурне бюро «Янкор»

Рівненська фірма зі статутним капіталом 29 тис. грн належить Яні Лавренчук (раніше Корнійчук), директором є Юрій Корнійчук. Останній у 2015 році йшов у Рівненську облраду від партії «Справедливість» екс-голови СБУ Валентина Наливайченка. 

4.

Багатофункціональний палац спорту на проспекті. Злуки, 3а, в Тернополі

~ 100 млн грн

5.

Багатофункціональний палац спорту на вул. Ватутіна, 18Б, у  Вінниці

~ 90 млн грн

6.

Багатофункціональний палац спорту для ігрових видів спорту у Черкасах (мікрорайон «Перемога-2» на вул. Олени Теліги та вул. Академіка Корольова»)

~ 90 млн грн


Віталій Тараненко, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: