Дякую, містере Путін, що зробили мою країну більш європейською. Інтерв’ю президента України CNN

Дякую, містере Путін, що зробили мою країну більш європейською. Інтерв’ю президента України CNN
Ведучий CNN Фарід Закарія та президент України Петро Порошенко

«Тепер Путін очікує, що успіху можна досягти під час виборів в Україні»

Петро Порошенко в інтерв’ю американському телеканалу CNN розповів про російські намагання підірвати ситуацію всередині України і, зокрема, вплинути на українські вибори.

Ведучий Фарід Закарія, програма GPS:

Ми знаємо, що Росія хотіла вплинути на результати американських виборів у 2016 році, одного з кандидатів Москва підтримувала, іншого – ні. Ми знаємо, чому Росія хотіла вплинути на результат Брекзіту у Великій Британії. Створити хаос в Євросоюзі – одна з цілей Путіна.

Ведучий CNN Фарід ЗакаріяВедучий CNN Фарід Закарія

І ми знаємо, що Росія намагається серйозно вплинути на наступні президентські вибори в Україні, це – сусідня держава, яка була частиною Радянського Союзу та Російської імперії перед тим, як здобути незалежність. І хаос в Україні може призвести до дестабілізації в цій тендітній країні. Росія продовжує тримати під своїм контролем Крим, який був анексований нею в 2014 році. На сході України продовжують перебувати війська, які підтримуються Росією. США допомагають Україні в її боротьбі проти Росії, зокрема надаючи Україні надзвичайно потужні протитанкові комплекси «Джавелін».

Які уроки може засвоїти світ з боротьби Петра Порошенка проти російського втручання в українські вибори. Я запитаю президента саме про це.

Президенте Порошенко, приємно вас бачити.

Дякую за запрошення, Фаріде.

Поговоримо про ці російські спроби втручання, тому що і адміністрація, і офіційні особи служби розвідки, та й приватні компанії стверджують, що Росія на попередніх етапах виборчої кампанії влаштувала масивну кіберкампанію, націлену проти України. У вас очікуються вибори. Що вас хвилює в цьому контексті? Що Росія буде робити? І що Ви будете робити, щоб цього не допустити?

Насправді ми маємо дві небезпеки. Перша небезпека – це Путін. Я як президент не воюю будь з ким, я протидію конкретно Путіну. Тому що Путін розуміє, що війна на суші – на сході моєї країни або в Криму протягом останніх чотирьох років більше не приносить йому ніякого успіху. Тому що ми створили сильну і надійну армію завдяки Сполученим Штатам Америки. Я дійсно дуже пишають такою ефективною співпрацею з американцями, британцями, канадцями, європейськими радниками.

Путін розуміє, що досягти успіху у військовій операції на суші він не зможе. Але він очікує, що успіху можна досягти під час виборів. А тому й підриває стабільність всередині країни завдяки кібератакам, використовуючи технологію фейкових новин, дезінформації.

Росія витрачає мільярди на підтримку Спутнік ТБ, RussiaToday та багато інших.

Про яку саме дезінформацію йдеться?

Так, для прикладу, це не російська агресія, а «громадянська війна», це не Росія відповідальна за агресію. Тисячі жертв – відповідальна українська влада, оскільки відбуваються бойові дії всередині країни. Немає російських військових на окупованій території…   

І це транслюється російськими телеканалами в Україні?

Так. Російськими телеканалами або російськими агентами не тільки в Україні, але й по всьому світу. І багато-багато іншого…

Власне, ви вже заборонили російські соціальні мережі...  

Так, ми заборонили російські соціальні мережі, тому що вони тісно співпрацювали з російськими спецслужбами – ФСБ. Вони керуються російськими ботами, використовуючи соціальні медіа. Уявіть собі, тоді вони мали частку в 10% всього українського медіа-ринку. І мільйони українських користувачів були під впливом потужних інформаційних атак з боку Російської Федерації.

Президент України Петро ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко

Протитанкові комплекси «Джавелін», які ви отримали, – дуже потужна оборонна зброя проти РФ. Україна зараз має кращі можливості?

Фаріде, це дуже важлива символічна річ. Це перша бажана для оборонних операцій  летальна зброя, яку ми отримали.  По-перше, це розпочало військову тактичну співпрацю, що також дуже важливо. 

Бо якщо Америка це робить, інші країни зроблять те саме

Абсолютно. Ми стали країною, з якою можна запроваджувати військову співпрацю, тому що відповідно до Статуту ООН ми маємо право захищати  та обороняти нашу власну територію, наше населення. І 27 вересня ми отримуємо два американських патрульних кораблі для берегової охорони, що допоможе нам вирішити іншу проблему, а саме намір Росії окупувати Азовське море. У нас є Чорне море і Азовське море. І третя важлива річ – ми шукаємо можливості придбати протиповітряну захисну систему, оскільки є загроза масивних авіаційних нападів з боку Росії.  І в такому випадку Путін і Росія мають розуміти, яку високу ціну вони будуть платити у випадку ухвалення рішення щодо перетину ще однієї червоної лінії, атакуючи мою територію. Ми не просимо американських солдатів захистити Україну. Ми просимо вибудувати  ефективну глобальну безпекову співпрацю, в якій США були б лідером. І наші зусилля спрямовані на захист глобальних свободи і демократії. І я хочу подякувати американському народу, не важливо демократи вони чи  республіканці, чи безпартійні, за підтримку України, її суверенітету та незалежності.

Енн Апплбаум зауважила, що потужна путінська кампанія проти України об'єднала Україну і допомогла створити нову українську ідентичність. Що ви думаєте з цього приводу? Це правда?

Я можу лише це підтвердити. Наведу декілька цифр. У 2013-му трансатлантичну інтеграцію України, вступ до НАТО підтримувало 16% українців. Зараз це більше 54%. Хто зробив це? Путін. У 2013-му європейську інтеграцію України, вступ до ЄС підтримувало 33% українців. Зараз 74%. Хто це зробив? Путін. Отже, дякую, містере Путін, що зробили мою країну більш європейською, тепер вона ще більше готова захищати європейські та трансатлантичні цінності. Ми абсолютно впевнені, що не повернемося до російської імперії.

Дякую, пане Порошенко, за ваші відповіді. Спілкуватися з Вами було дуже приємно! 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: