Це не Чорнобиль. Метеоролог пояснив причину смогу у Києві

Це не Чорнобиль. Метеоролог пояснив причину смогу у Києві
На Житомирщині вогонь знищує лісництва та перекидається на села 
Фото Віталія Бунечка

Те, чим сьогодні дихають кияни - це наслідок пожеж на Житомирщині

Забруднення повітря, яке спостерігається у місті Києві, жодним чином не пов'язане із Зоною відчуження.

Про це розповів заступник директора Українського гідрометеорологічного центру - начальник Головного центру аналізу, прогнозування гідрометумов та гідрометзабезпечення Анатолій Прокопенко.

«Забруднення, яке ми спостерігаємо у місті Києві, жодним чином не пов'язане із Зоною відчуження Чорнобильської АЕС, а є наслідком переміщення повітряних мас із території Житомирської області, де відмічаються найбільші площі пожеж», - сказав Прокоменко.

За його словами, напрямок переміщення повітряних мас протягом тривалого часу є північно-західним.

«Тобто всі ці повітряні маси з території розповсюдження пожеж переміщуються на територію міста Києва. Найближчими днями такий напрямок вітру зберігатиметься. Буде переважно без опадів. Лише вдень 19, 20 та 21 квітня можливий слабкий дощ, який суттєво не вплине на ту ситуацію, що спостерігається нині на Житомирщині», - сказав він.

За його словами, 20 і 22 квітня вітер свій напрямок змінить і буде північний.

«В ці дні буде зменшення впливу на забруднення повітря міста Києва від пожеж на Житомирщині», - додав він.

Фахівець зазначив, що найбільше забруднення атмосферного повітря у столиці як правило спостерігається у нічні та особливо ранні години.

«Станом на 17-18 квітня якість атмосферного повітря в місті Києві оцінюється такими значеннями: завислі речовини - це пил та залишки горіння - перевищують гранично допустиму концентрацію у 2,4 раза, діоксид сірки, діоксид азоту, а також формальдегід перевищують гранично допустимі значення у 2,3 раза. Оксид вуглецю знаходиться в межах дещо нижче гранично допустимих концетрацій. Такі показники в цілому є характерними для весняного періоду, окрім завислих речовин, і оцінюються як некритичні для населення», - зазначив він.

Раніше в ДСНС повідомляли, що задимлення у столиці виникло через горіння трав’яного настилу та лісової підстилки в Київській області.

За словами київського мера Віталія Кличка, радіаційний фон у столиці та Київській області у межах норми. Середній радіаційний фон у Києві становить 0,011 мР/год (норма – 0,030мР/год); в області 0,014 мР/год (норма – 0,030 мР/год).

Фахівці просять не виходити на вулицю без нагальної потреби, тримати вікна зачиненими та споживати більше рідини через високий вміст у повітрі продуктів горіння.

Станом на ранок 18 квітня в Житомирській області на території Виступовицького лісництва площа пожежі становила близько 2 тис. га, на території Бережестського лісництва – близько 700 га. До гасіння залучено 655 людей та 108 одиниць техніки.

Раніше повідомлялося, що Київ залишається містом з найбільш забрудненим повітрям у світі, і протягом сьогоднішнього ранку ситуація значно погіршилася.

Напередодні мер Києва заявив, що смог у столиці може розвіятися вже через день, після того, як зміниться напрямок вітру.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда в коментарі «Главкому» розповів, що причиною піщаної бурі, яка 16 квітня накрила Київ та передмістя, є посилення вітру до 15-20 м/с на території Київської та Житомирської областей, а також тривала відсутність дощу у цих областях.

17 квітня Кульбіда заявив, що якість атмосферного повітря в Києві значно покращилася порівняно з 16 квітня. За його словами, нічого надзвичайного по основних забруднювачах, крім пилу, не відбувається.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: