Ціни ростуть, квартир немає: на вторинному ринку житла в Києві ажіотаж

Ціни ростуть, квартир немає: на вторинному ринку житла в Києві ажіотаж
Ринок нерухомості оговтується після карантинного року
Фото з відкритих джерел

Власники квартир знімають житло з продажу в очікуванні подальшого зростання цін

Попит на житло на вторинному ринку в Києві перевищує пропозицію. Одно- та двокімнатних квартир у будинках, побудованих після 2000 року, недалеко від станцій метрополітену у продажу залишилося мало. Про це РБК-Україна розповів ріелтор АН KDU Realty Group Олег Карлінський.

Продавці знімають ліквідні об'єкти з продажу, чекаючи зростання цін восени на 10-15%.

Яке житло користується попитом

У січні-квітні кількість угод купівлі-продажу житла на вторинному ринку нерухомості Києва зросла на 5-7% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, говорить президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта. Найбільше покупців цікавили одно- та двокімнатні квартири площею до 50 кв. м.

«У сегменті трьох- і багатокімнатних квартир під час квітневих локдаунів попит знизився на 10-15%, а в деяких містах і до 20%. Однак травневе ослаблення карантину сприяє реалізації відкладеного попиту. З початку травня, в порівнянні з початком квітня, кількість угод в залежності від площі і локації житла зросла на 3-5%», – розповів експерт.

Цього року спостерігається нехарактерна для ринку нерухомості тенденція. Якщо в попередні роки найактивніше покупці купували найдешевші квартири – «гостинки» і «хрущовки», які розташовані в спальних районах міста і коштували $25-30 тисяч, – то зараз спостерігається інша ситуація. Карлінський каже, що більшість покупців цікавиться новішим житловим фондом – квартирами в будинках, які були введені в експлуатацію не пізніше 2000 року, розташованими в пішій доступності від станцій метрополітену. Тоді як «хрущовки» майже не користуються попитом.

Уподобання покупців змінилися після кількох локдаунів, кажуть ріелтори. Місяці, проведені у квартирі з застарілими комунікаціями, різко змінили вимоги до житла. Зараз великим інтересом користується житло у відносно нових будинках, зокрема, однокімнатні квартири площею 40 кв. м, однак такого житла у продажу недостатньо, щоб задовольнити попит покупців. «Ми намагаємося знайти житло за запитом клієнтів, але пропозицій дуже мало», – говорить Карлінський.

Як можуть змінитися ціни на житло

Власники квартир знімають житло з продажу в очікуванні подальшого зростання цін. «В інших об'єктах, перш за все тих, що користуються підвищеним попитом, ціни можуть зрости на 5-7%, а до кінця літа не виключено, що в сегменті одно-, двокімнатних квартир, враховуючи стан самого житла і локацію, зростання цін може перевищити в середньому 10%», – підсумував Піта.

За останній рік ліквідне житло у столиці вже подорожчало на 15-20%. За останні кілька місяців на київському ринку нерухомості сформувався відкладений попит, а також з'явилися інвестори, які купують квартири для їх подальшого перепродажу або здачі в оренду.

Ситуація на ринку житла в регіонах

Кількість угод зростає не тільки в Києві, але і в інших великих українських містах. Наприклад, у Луцьку за чотири місяці цього року продажі житла зросли в середньому на 10% у порівнянні з січнем-квітнем минулого року. Найбільшим попитом в обласному центрі користуються бюджетні квартири – «однушки» і «двушки», в тому числі і в будинках радянської епохи (так звані «чешки»).

У Чернігові в першому кварталі 2021 року в порівнянні з таким же періодом минулого року, за даними АСНУ, кількість угод зросла в середньому в 1,5 раза. У місті найбільшим попитом користується малогабаритне житло, а саме одно- і двоімнатні квартири. Головна причина такої популярності, на думку експертів, полягає в надмірно високих комунальних платежах, які не спонукають покупців до придбання великих за площею квартир.

В Одесі, як і в Києві, каже голова Одеського регіонального відділення АСНУ Ольга Архипова, одно- і двокімнатні квартири в новому житловому фонді з якісним ремонтом за рік подорожчали до 10-15%. Тоді як квартири в будинках «радянської забудови», навпаки, дешевшають. Продажі в січні-квітні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросли на 20%, уточнила експерт. «Зараз можна говорити, що Одеський вторинний ринок знаходиться в доковідному стані. Ринок повністю оговтався від карантинного року», – запевняє Архипова.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: