Гостинний двір у Києві суд повернув державі

Гостинний двір у Києві суд повернув державі

Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році

Київський апеляційний господарський суд Києва сьогодні, 28 лютого, повернув у власність держави Гостинний двір на Контрактовій площі у Києві. Про це повідомляється на сторінці прокуратури Києва у Facebook.

Зокрема, суд задовольнив апеляційну скаргу прокуратури в повному обсязі.

«Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове, яким розірвав договір оренди та зобов’язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостинного двору», - пояснили у прокуратурі.

Відзначимо, що Гостинний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році.

Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостинний двір було виведено з Державного реєстру пам'яток архітектури.

20 вересня 2012 року Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостинним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Це рішення викликало стихійну акцію за збереження будівлі Гостинного двору.

3 серпня 2012 року президент Віктор Янукович виключив Гостинний двір з Переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

24 червня 2014 року Київський апеляційний адмінсуд скасував рішення Київради про виділення землі забудовнику Гостинного двору під протиправну реконструкцію будівлі.

4 липня 2014 року Київрада розірвала договір оренди з ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» від 16 жовтня 2012 року. За рішенням суду земельна ділянка під Гостинним двором була повернута місту, а будівлі в кінці 2014 року був присуджений охоронний статус – пам'ятка архітектури місцевого значення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: