Керівники провідних столичних театрів підрахували збитки від карантину

Керівники провідних столичних театрів підрахували збитки від карантину

Збитки театрів за кілька місяців сягатимуть мільйонів гривень

Українські театри під час карантину зазнають значні фінансові втрати, які вимірюються мільйонами гривень.

Про це розповіли «Главкому» керівники театрів.

Так, за підрахунками художнього керівника столичного Національного театру оперети Богдана Струтинського, фінансові втрати театру в карантинних умовах сягають не менше 10 млн грн.

Він вважає, що тривалий карантин та безгрошів’я глядачів вплине на цінову політику театру. «Однозначно вплине і ця ситуація є критичною. Ринок зупинено, квитки сьогодні не продаються, люди налякані. Я думаю, що це триватиме аж до осені, не менше. Щодо зменшення ціни на квитки, вважаю, театр теж піде на це задля того, щоб заохотити глядачів», - сказав Струтинський.

Він також повідомив, що у фінансовому плані працівники його театру втрачають 34%.

Фінансові втрати Національного театру Івана Франка за місяць становлять до 4 млн грн. Про це повідомив генеральний директор-художній керівник Михайло Захаревич.

«Все більше глядачів звертаються з вимогами повернення коштів за попередньо куплені квитки. Якщо карантин продовжиться до червня, театри будуть неплатоспроможні і не матимуть змоги не тільки ставити вистави, а і сплатити комунальні витрати. Безгрошів’я глядачів вплине на реалізацію квитків. Театри вимушені будуть знижувати ціни на квитки і це вплине негативно на випуск нових вистав», - розповів він.

Генеральний директор - художній керівник Національного театру російської драми ім. Лесі Українки Михайло Резнікович зазначив, що фінансові втрати театрів через тривалий карантин вже великі, а можуть стати в рази більшими. «Звичайно, карантин вплине на фінансову складову у майбутньому. Наскільки – час покаже. Навряд чи ми піднімемо ціни на квитки, адже у людей, очевидно, просто буде обмаль грошей. І тому не завжди їм буде до театру. Кількість глядачів, очевидно, зменшиться. Як через економічні мотиви, так і через побоювання знаходитися у закритому приміщенні з великою кількістю людей. Ситуація з заробітною платою працівникам театру є неоднозначною», - сказав Резнікович.

За словами керівника Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра Стаса Жиркова, якщо карантин продовжиться до червня 2020 року, то театр втратить близько 4,5 млн грн. «Це мінімум. Це величезна сума для нас і неймовірна втрата...» - зазначив він.

«Як і більшість київських театрів, ми перейшли в режим «простою» і отримаємо 66% від заробітної плати. Вважаю, що це непоганий варіант, виходячи з того, що більшість приватних структур просто переводять своїх робітників в режим «відпустка за власний рахунок». Так, ми втрачаємо кошти, але є ті, в кого ситуація ще гірша», - сказав Жирков.

Директорка київського «Дикого театру» Ярослава Кравченко повідомила, що «зупинка роботи на три місяці, це збитки, що дорівнюють бюджетам трьох нових вистав».

Вона розповіла, що «Дикий театр» - розробив кілька онлайн проектів, які є виключно репутаційними і комунікаційними, та майже не передбачають монетизації. «З суботи на неділю ми проводимо «Дикий базар», де у форматі аукціону продаємо речі з вистав та лоти від команди. Це дає можливість зібрати до 2000 грн за вихідні. Зараз плануємо запуск «Дикої школи», що на період карантину працюватиме онлайн, також на днях викотимо проект «Квитків з відкритою датою». Придбавши їх, глядачі підтримають театр зараз, а зможуть скористатися квитками на будь-яку виставу до осені 2020», - повідомила Кравченко.

Директор-художній керівник Київського Національного молодого театру Андрій Білоус розповів, що «Молодий» заробляє два мільйони гривень на місяць, «але оцінити загальну суму втрат сьогодні важко», оскільки поки невідомо, скільки триватиме карантин. «Всі кошти, які місто виділило нам на рік на зарплати, будуть виплачені. Театр не має права не витратити ці гроші і не має права використати їх на щось інше. Тому, в сумі за рік усі отримають те, що місто виділило. Ті ж надбавки, які театр платив зі своїх доходів, виплачені не будуть, оскільки доходів немає», - сказав Білоус.

Втрати Національної опери України будуть вимірюватись мільйонами гривень, повідомив головний режисер Анатолій Солов’яненко.

«Відповідно до чинного законодавства, за всіма працівниками зберігається оплата, не нижче 2/3 окладу. В будь-якім разі ми залежимо від того, що з місяця в місяць виділятиме Міністерство, оскільки власних доходів театр мати у цей час не може», - зазначив він.

Директор-художній керівник Київського академічного театру на Подолі Віталій Малахов каже, що йому важко спрогнозувати фінансові втрати театру. «Однак за період з березня по травень сума доходу була б близько кількох мільйонів гривень», - зазначив він.

Читайте більше у матеріалі:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: