Під Київрадою мітингують вкладники «об'єктів Войцеховського»

Під Київрадою мітингують вкладники «об'єктів Войцеховського»

Потерпілі від будівельної афери вимагають прийняття детальних планів територій

Сьогодні, 15 березня, перед будівлею Київради зібрався велелюдний мітинг містян, які обстоюють не тільки свої конкретні інтереси, але й інтереси столичної громади. Тут і постраждалі інвестори будинків Войцеховського, які наполягають на прийнятті детальних планів територій, і противники цих планів, і захисники парків з Березняків і Позняків. Серед присутніх час від часу виникають суперечки.

«Сьогодні тут представники 8 об’єктів – колишніх «будинків Войцехівського», які об’єдналися у ЖБК, - говорить член правління ЖБК «Наша перлина», що на Троєщині, Руслан Олійник.- Ці ЖБК вже виконали весь план дій із документами, аби ввести свої недобудови у правове русло. Ніні залишилося затвердити детальний план території на сесії і отримати земельну ділянку. Ми пройшли й земельну комісію Київради, і зробили проект землевідведення, який зараз знаходиться у Департаменті містобудування. Без затвердження ДПТ ми не можемо зрушити своє земельне питання з місця. Але це ДПТ не тільки нам потрібне, а й всій Троєщині. Тому що в ньому зафіксоване будівництво гілки метро, розширення вулиці Закревського, будівництво басейну, скверу, школи, пологового будинку, стадіону. Люди вийшли під стіни Київради, щоб все це було проголосовано».

«А ми проти того, аби влада протягувала ДПТ через сесію тому, що вони майже всі сфальшовані на стадії громадських слухань, -пояснює протилежну позицію мітингуючих Олег Кияшко, член Громадської ради при Голосіївській РДА. – Ми вважаємо, що й інтереси ошуканих інвесторів «будинків Войцехівського» не враховані. Справа в тому, що ДПТ приймають для вигоди потужних будівельних компаній, які споруджують житло, створюють там свої ЖЕДи з великими тарифами, вряди-годи будують приватні школи й садки з величезною щомісячною платою. А нормальні дитячі заклади, комунальні школи, поліклініки потім нема де спорудити і їх будуватиме колись потім місто за бюджетні кошти, тобто – за наші податки. Я не бачу, де в ДПТ, зокрема нашого району, прописані інтереси громади. Інвесторів будинків Войцехівського треба визнати потерпілими і ввести їх будинки в експлуатацію без прийняття ДПТ на цілий мікрорайон».

«Я прокоментую цю позицію Олега, - говорить Руслан Олійник.- У Голосіївському районі – інша ситуація, ніж у нас на Троєщині. Ще пів року тому ми також збиралися під Київрадою, аби не допустити прийняття нашого детального плану територій, бо він, хоча і був потрібен нашому ЖСК як документ для узаконення, але був дискримінаційним по відношенню до жителів всієї Троєщини,  не відповідав їх інтересам. Ми тоді відстояли права всіх, скликали громадські слухання, оформили вимоги мешканців, змусили переробити ДПТ на користь жителів району. Так, ми це зробили: план території був кардинально перероблений. Тепер його мають затвердити з метро, дорогою, басейном, пологовим будинком. Але в нас є противники – депутати двох фракцій, що взагалі проти прийняття будь яких планів територій. Бути проти – це просто, але спробуйте зробити з поганого дискримінаційного плану хороший, вигідний для громади, а не для забудовників житла. Треба прикласти значних зусиль, у вас все вийде, ви ж – депутати. А за ті плани, що вже виправлені – проголосуйте, майте совість. Ми за це боремося вже багато років і пройшли всі можливі випробування».

Як відомо, Анатолій Войцеховський – творець будівельної піраміди, на чолі якої стоять компанії «Укогруп» і «Сіті-груп». У столиці є понад 70 об'єктів, зведених цими компаніями, де тисячі людей купили житло, але до законності цих об'єктів виникає чимало запитань. Піраміда проіснувала майже десять років завдяки зв'язкам підприємця в прокуратурі, стверджують ЗМІ. «За практично десятиліття створилася піраміда, масштаби якої важко переоцінити», – так відреагували на ситуацію в КМДА.

Оціночна кількість потерпілих від будівельної афери «Укогруп» – у шість разів більше сумновідомої афери «Еліта-центру». Як відомо, внаслідок афери групи «Еліта-центр», виявленої в 2006 році, постраждали сотні інвесторів будівництва житла. Загальна сума, яку отримали підозрювані в організації афери, оцінюється приблизно в 400 млн грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: