Пожежа у зоні ЧАЕС: вітер розвернувся у бік РФ і Білорусі

Пожежа у зоні ЧАЕС: вітер розвернувся у бік РФ і Білорусі
Пожежа у Чорнобильській зоні

Вітер вчора був на Київ, проте роза вітрів вже змінилась

Пожежа у Чорнобильській зоні наразі не несе загрози для мешканців української столиці, попри невелике підвищення радіаційного фону в самій зоні відчуження. Про це повідомила прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Тетяна Вербицька.

«У нашого центру є мобільна лабораторія, яка дозволяє робити вимірювання вмісту радіонуклідів в повітрі, ми вчора ввечері її запустили, і потрібен був певний час, щоб через фільтри прокачати певну кількість повітря. Сьогодні зранку ми ці фільтри зняли і провели виміри, подивились, чи є на фільтрах нукліди. Вимірювання ми проводили біля станції метро «Житомирська». Відповідно, цезію не знайдено – якщо щось би летіло разом з димом – це був би саме цезій, який в основному міг забруднити ту територію лісу, де сталась пожежа», - розповіла Вербицька УНН.

Вона зауважила, що рятувальникам у зоні відчуження вже вдалось локалізувати пожежу з 12 га минулої доби до площі в 5 га.

«З приводу напрямку вітру: вітер вчора був на Київ, проте роза вітрів вже змінилась, і вітер як раз розвернувся в сторону Білорусі і Росії, тому говорити про те, що зараз вітер з Чорнобиля до нас, на Київ, не варто. Переживати не варто – радіаційний фон в місті Київ не змінився – він в межах норми», - розповіла речниця ДНТЦ ЯРБ.

«Локально в Чорнобильській зоні відчуження фон змінився, але він також був в межах контрольних рівнів – перевищень не було навіть у зоні відчуження, хоча він там локально зріс в порівнянні з показниками до пожежі», - сказала Вербицька.

За її словами, наразі небезпеки для мешканців столиці немає, і центр планує сьогодні вивезти мобільну лабораторію ближче до Чорнобиля і провести додаткові виміри там.

«Вчора вітер дув в бік Києва, і була хмара, відповідно, якби вчора падали опади – могла бути ймовірність, що щось у цій хмарі прилетіло, приміром цезій. Опадів вчора не було і сьогодні немає, і вітер змінив напрямок, тож переживати щодо купання у водоймах не варто – навіть у вимірюванні, що ми проводили вчора – нуклідів цезію ми не зловили», - розповіла прес-секретар.

Так, за її словами, переживати з приводу купання чи вживання якихось продуктів через пожежу не варто.

«Насправді, навіть якби був підвищений вміст цезію, він навряд чи вплинув би на загальний радіаційний фон. При такому підвищеному вмісті, якби він був, запобіжним заходом було б лише обмежити перебування на вулиці у той час, коли цей цезій є в повітрі», - зазначила вона.

Раніше повідомлялося, що радіаційний фон у містах Київ, Чорнобиль та на промисловому майданчику ЧАЕС перебуває у межах норми.

Нагадаємо, вранці у вівторок, 5 червня, на території 10-кілометрової зони (район ВРП-330 ДСП ЧАЕС) було виявлено задимлення і загоряння трав'яного покрову та чагарнику. Протягом дня рятувальники продовжували гасіння пожежі із залученням авіації.

Глава Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін заявив, що на місці пожежі у Чорнобильській зоні знайдено смолоскипи.

За даними ДСНС, станом на ранок 6 червня в зоні ЧАЕС спостерігаються окремі осередки горіння та задимлення на площі близько 5 га. Авіацією ДСНС скинуто понад 150 тонн води.

У мінекології повідомили, що на території зони відчуження у зв’язку із масштабною пожежею посилено контроль за радіаційною ситуацією.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: