Стало відомо, коли Маріїнський палац відкриється після реставрації

Стало відомо, коли Маріїнський палац відкриється після реставрації
Реставраційні роботи в Маріїнському палаці розпочаті в липні 2007 року
Фото: Главком

Наразі рівень готовності Маріїнського палацу становить 90%

Державне управління справами заявляє, що введення в експлуатацію Маріїнського палацу в Києві заплановано на грудень.

Про це йдеться у відповіді Державного управління справами на запит Українських Новин.

«Введення об'єкта в експлуатацію заплановано на грудень 2018 року», - сказано в ньому.

Так Держуправління прокоментувало відсутність коштів на реставрацію та облаштування Маріїнського палацу в проекті державного бюджету на 2019 рік.

Згідно з відповіддю, на даний момент завершено будівництво першої черги об'єкту і він прийнятий в експлуатацію.

Станом на кінець вересня виконані роботи на 855 млн гривень, рівень готовності об'єкта становить 90%, роботи тривають.

Вартість робіт для повної реалізації проекту становить 119 млн гривень, що передбачено держбюджетом на поточний рік.

Загальна кошторисна вартість реставраційно-відновлювальних робіт Маріїнського палацу становить 1,5 млрд гривень.

Як відомо, після тривалої реконструкції у Маріїнському палаці пройшов перший великий дипломатичний захід. У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко провів щорічний дипломатичний прийом в палаці.

Проте, палац не відкрито після реставрації, роботи там ще дуже багато і її проводять за науково-реставраційним планом, розробленим науковцями з НДІ «Укрпроектреставрація».

Як повідомлялося, реставраційні роботи в Маріїнському палаці розпочаті в липні 2007 року. Вартість повної реконструкції у 2007 році складала 427,5 млн гривень. Проект передбачав, що за чотири роки споруду буде відновлено. У 2011 р. тут мали розпочатись екскурсії, офіційні прийоми, прес-конференції та церемонії вручення державних нагород. З 2007 по 2012 рік виконано лише 30% усіх необхідних робіт. З 2012 по 2014 рік палац простояв без фінансування, всі будівельні роботи були припинені, що призвело до руйнування уже відреконструйованих конструкцій.

У 2014 році споруду потрібно було вже не реконструювати, а рятувати. В окремих місцях протік дах, десь пішли тріщини. Тому було прийнято рішення про черговість введення в експлуатацію Маріїнського палацу.

Перша черга включала в себе правий флігель (зал нагород, прес-центр, теле-трансляційний пункт, кімната переговорів). Зал нагород уже кілька років працює. Президент України багато разів вручав тут відзнаки героям нашої країни. Є надія, що до кінця 2018 року Маріїнку завершать повністю, але поки там ще проводяться роботи.

Загальна площа приміщень палацу – 14 тисяч квадратних метрів. Окрім лівого флігеля, потрібно буде здійснити наукову реставрацію головного фасаду будівлі – ганку, парадних сходів, скульптур левів. Зауважимо: головним був вхід зі сторони парку і нинішнього стадіону «Динамо». А також потрібно прибрати зайву рослинність, демонтувати фонтанні споруди радянських часів.  

У першу чергу виконано науковий план укріплення схилів під палацом.  Все зроблено для того, щоб він надійно стояв на своєму місці і щоб під його вагою не сповзав схил: під будівлю заведені 1400 паль глибиною до 18 метрів. Вони з'єднані між собою бетонної перемичкою. Таким чином, палац посаджений на поле із паль, створена добре продумана дренажна система.

Дивіться фоторепортаж «Главкома», як просуваються реставраційні роботи у палаці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: