«Харківгаз» успішно провів водневі випробування на газорегуляторному обладнанні RGC Production

«Харківгаз» успішно провів водневі випробування на газорегуляторному обладнанні RGC Production
Перші експерименти з використання водню у газорозподільних мережах на Харківщині розпочалися у серпні 2020 року

Воднева енергетика – один із головних трендів розвитку сучасної європейської енергетики

АТ «Харківгаз» провело успішні випробування із закачування 20% концентрації водню у суміші з природним газом до шафових газорегуляторних пунктів (ШГРП) виробництва RGC Production.

Проведений експеримент є частиною водневого проекту Регіональної газової компанії. Мета якого підготувати газорозподільну систему України до транспортування екологічних видів енергії. Випробування пройшли на спеціальному полігоні у м. Чугуїв, де було встановлено п’ять ШГРП виробництва RGC Production.

«Обладнання RGC Production унікальне і відповідає стандартам якості, завдяки співпраці з міжнародними бізнес-партнерами – виробниками комплектуючих. Зокрема, усі ШГРП, які сьогодні брали участь в експерименті, обладнані італійськими регуляторами Pietro Fiorentini, які мають сертифікат на роботу з 20% сумішшю водню» – зауважив керівник проекту RGC Production Олександр Волович.

Усе обладнання, яке брало участь у експерименті, успішно пройшло тестування газоводневою сумішшю. Нагляд за процесом тестування продукції RGC Production здійснювали спеціалісти світового лідера з сертифікації і контролю якості процесів та продуктів Бюро Верітас (Bureau Veritas).

«У європейських країнах водень розглядається як майбутнє енергетичної сфери. Використання Н2 дозволяє уникнути викидів у атмосферу вуглекислого газу. Крім того, водень має вищу енергоємність, ніж природний газ і саме це робить його паливом майбутнього. Воднева енергетика – один із головних трендів розвитку сучасної європейської енергетики», – розповів директор технічний АТ «Харківгаз» Артем Ільєнко.

Перші експерименти з використання водню у газорозподільних мережах на теренах Харківщини розпочалися у серпні минулого року. Для стартових випробувань застосували газову суміш із 99% концентрацією водню. Під час наступних етапів, було використано суміш водню та метану у пропорціях 50/50% та 80/20%.

«Слід зазначити, що за останній рік були проведені у тому числі і вогневі випробування на діючих газових приладах. Тобто питання згоряння газоводневих сумішей вже вивчено, – повідомив Ігор Гоцик, заступник керівника водневих проектів Регіональної газової компанії. Попередні результати говорять про те, що навіть наявні газорозподільні мережі здатні працювати з газоводневою сумішшю з вмістом водню до 10%»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: