Ватикан закликав відмовлятися від вугілля

Ватикан закликав відмовлятися від вугілля
Ватикан підтримав розвиток альтернативної енергетики

Папа Римський закликав уникати підтримки компаній, які завдають шкоди людській або соціальній екології

Ватикан закликав католиків і приватний сектор «поступово і без затримок» відмовлятися від послуг виробників викопного палива і інших організацій, які шкодять клімату.

Відповідну заяву зроблено в енцикліці Ватикану Laudato Si, написану Папою римським Франциском. Документ є чимось на зразок керівництва з найкращої практики для церковних лідерів і працівників. У ньому Папа сказав, що «тимчасово можуть бути використані менш шкідливі альтернативи», і закликав багатші країни допомогти фінансувати витрати, щоб вони «не перекладалися на найбідніші країни».

«Створення безпечних, доступних, надійних і ефективних енергетичних систем на основі відновлюваних джерел енергії дозволило б задовольнити потреби найбідніших верств населення і в той же час уповільнити глобальне потепління», - сказав Франциск.

Документ закликає декарбонізувати енергетику і економіку і інвестувати в «чисту і поновлювану» енергію. У тексті наведено приклад єпархії Маасін на Філіппінах - першої єпархії в світі, яка забезпечила всі парафії сонячними панелями. Згадується також про «екологічний борг», який протягом історії накопичився у країн Півночі планети по відношенню до країн Півдня, які нерідко використовуються як «звалище для токсичних відходів». «Лінійна» економіка повинна бути замінена «круговою економікою», заснованою на довгостроковому збереженні і повторному використанні ресурсів.

Папа закликав католиків уникати «підтримки компаній, що завдають шкоди людській або соціальній екології», таких як виробники зброї і галузь викопного палива.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: