У Швеції встановили першу дерев’яну 30-метрову щоглу-вітрогенератор

У Швеції встановили першу дерев’яну 30-метрову щоглу-вітрогенератор
У 2022 році на Бьорку планують звести ще 11 дерев'яних щогл у комерційному масштабі
Фото: Modvion

Дерев’яні вітряні щогли можуть бути побудовані за значно нижчою ціною, ніж сталеві

У Швеції на острові Бьорк встановили 30-метрову дерев’яну щоглу для вітрогенератора. Про це повідомляє modvion.com.

Проект з дослідницькою метою реалізувало шведське підприємство Modvion на замовлення Шведського центру вітроенергетичних технологій Університету Чалмерса.

Дерев’яні вітряні щогли можуть бути побудовані за значно нижчою ціною, ніж сталеві. «Дерев’яні щогли знизять собівартість згенерованої вітром електроенергії, - зазначають у компанії. - Вуглекислий газ, що поглинається деревами під час зростання, зберігається у дерев'яних щоглах, що означає, що вітряні турбіни з самого початку стають кліматично нейтральними».

Легкість деревини і модульність конструкції дозволять будувати більш високі щогли, елементи яких можна транспортувати по дорогах загального користування.

«Це шлях до наступного покоління вітряних турбін, - говорить Отто Лундман, генеральний директор Modvion AB. - Ламінована деревина міцніше сталі при тій же вазі, і завдяки модульній конструкції вітряні турбіни можуть бути вище, а завдяки будівництву з дерева ми також знижуємо викиди вуглецю».

У 2022 році на Бьорку планують звести ще 11 дерев'яних щогл у комерційному масштабі. Наразі Modvion підписала декларації про наміри з Varberg Energi про встановлення щогли висотою 110 метрів і з Rabbalshede Kraft - про 10 щогл висотою не менше 150 метрів.

«Вітроенергетика стане найбільшим джерелом енергії в ЄС вже у 2027 році, - говорить Ола Карлсон, директор шведського центру вітроенергетичних технологій і асистент-професор кафедри відновлюваної енергетики. - З дерев’яними вітровими щоглами ми отримуємо ще більш якісну відновлювану електрику, щоб протистояти кліматичній кризі».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: