Науковці радять збільшити інтервал між двома щепленнями Pfizer, щоб підвищити рівень антитіл

 Науковці радять збільшити інтервал між двома щепленнями Pfizer, щоб підвищити рівень антитіл
Дослідження показало, що загальні рівні Т-клітин були в 1,6 раза нижче при тривалій перерві в порівнянні з інтервалом у 3-4 тижні
Фото: з відкритих джерел

Для забезпечення повного захисту від Delta-штаму необхідна друга доза, відтермінування цієї дози може забезпечити сильніший імунітет

Рівень антитіл після щеплення вакциною Pfizer зростає, якщо збільшити інтервал між двома дозами. Про це свідчить дослідження, проведене Оксфордським університетом, пише міжнародне інформагентство Reuters.

«Після двох доз вакцини рівні нейтралізуючих антитіл були вдвічі вищими після більш тривалого інтервалу дозування у порівнянні з коротшим інтервалом дозування», – заявили автори.

Вважається, що нейтралізуючі антитіла відіграють важливу роль в імунітеті проти коронавірусу, але не в цілому, оскільки Т-клітини також виконують певну функцію.

Дослідження показало, що загальні рівні Т-клітин були в 1,6 раза нижче при тривалій перерві в порівнянні з інтервалом в 3-4 тижні, але більш високу частку становили «допоміжні» Т-клітини, які підтримують тривалу імунну пам’ять.

Результати дослідження підтверджують думку про те, що, хоча для забезпечення повного захисту від Delta-штаму необхідна друга доза, відтермінування цієї дози може забезпечити сильніший імунітет, навіть якщо це відбуватиметься за рахунок захисту в короткотерміновій перспективі.

У грудні минулого року Великобританія збільшила інтервал між дозами вакцини до 12 тижнів, хоча в компанії Pfizer попередили, що немає ніяких доказів, що підтверджують відмову від тритижневої перерви.

Наразі Великобританія рекомендує 8-тижневу перерву між дозами вакцини, щоб швидше дати більшій кількості людей високий захист.

«Я вважаю, що 8-й тиждень – це золота середина», – сказала журналістам Сюзанна Дуначі, головна авторка дослідження.

А тим часом в Україні знову новий рекорд щеплень за добу – 139 441 особу вакциновано проти коронавірусу 22 липня. Одну дозу отримали 76 169 українців, повністю імунізовані – 63 272 особи.

Як відомо, зараз в Україні застосовують чотири вакцини від коронавірусу. З 21 липня, крім препаратів Pfizer, Sinovac Biotech і AstraZeneca, почали застосовувати Moderna.

На цьому тижні до регіонів України доставлять половину партії вакцини Spikevax виробництва американської компанії Moderna, а також майже 1,4 млн доз вакцин CoronaVac, Comirnaty та AstraZeneca.

Як відомо, в Україні з початку місяця вже зробили стільки ж щеплень, як за весь червень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: