Чим може завершитися новий наступ окупантів на Донеччині, – прогноз ISW

Чим може завершитися новий наступ окупантів на Донеччині, – прогноз ISW
Війська РФ не досягли значних успіхів у напрямку Слов'янська
фото: t.me/luhanskaVTSA

Як відмітили в Інституті, окупанти не змогли розпочати прямі атаки на Бахмут

Новий наступ окупантів може забезпечити обмежене просування на Донбасі на північний схід від шосе E40, але, ймовірно, завершиться окупацією Слов'янська або Бахмута. Про це свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW).

Протягом декількох тижнів війська РФ не досягли значних успіхів у напрямку Слов'янська, і продовжують знижувати свою наступальну бойову міць в локальних боях за невеликі і відносно неважливі населені пункти по всій Донецькій області. Зокрема, російські війська намагалися взяти Сіверськ після захоплення Лисичанська, але станом на 20 липня досі не досягли міста.

Також, як відмітили в Інституті, окупанти не змогли розпочати прямі атаки на Бахмут і значною мірою загрузли в боях за невеликі поселення на схід і південь від нього. Зусилля з наступу на Слов'янськ припинилися, і протягом декількох тижнів не було досягнуто ніяких значних успіхів.

Відновлення активного наступу окупантів після короткої оперативної паузи ще не призвело до значного просування вперед, хоча можливо, що відновлення сил може принести обмежені успіхи найближчими днями. Російські війська зараз насилу пересуваються по відносно малонаселеній і відкритій місцевості.

Ключові висновки ISW:

  • Нинішній російський наступ, ймовірно, призведе до незначних територіальних здобутків на північний схід від шосе E40 у Донецьку, перш ніж досягне кульмінації вздовж E40.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія прагне розширити окуповану територію України за межі Луганської та Донецької областей, підтверджуючи оцінку ISW про те, що Кремль прагне захопити території за межами Донбасу.
  • Російські війська відновили обмежені наземні атаки на північний захід від Слов’янська та в районі міста Донецьк – Авдіївка.
  • Російські війська продовжували локалізовані наземні наступи на схід від Сіверська та досягли незначних успіхів на північний схід від Бахмута.
  • Українські війська завдали другий поспіль високоточний удар по Антонівському мосту – головній логістичній артерії Росії на схід від Херсона.
  • Російська окупаційна влада, ймовірно, пропагує останні українські високоточні удари та партизанську діяльність, щоб створити умови для масової депортації громадян України на територію Росії.

Нагадаємо, за даними ISW, Путін може використати ядерну загрозу для стримування контрнаступу України на анексовані території.

Зазначається, що Путін може прямо чи опосередковано заявити, що російська доктрина, яка дозволяє застосування ядерної зброї для захисту території Росії, застосовується до новоприєднаних територій.

Зазначимо, Збройні сили України вже звільнили від окупантів майже половину захоплених населених пунктів. В окупації знаходиться ще понад 2500 населених пунктів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: