Подалі від «руського міра». Кулеба розповів про єдність України, Молдови та Грузії (відео)

Подалі від «руського міра». Кулеба розповів про єдність України, Молдови та Грузії (відео)
Важливо, аби Україна створювала довкола себе альянси, які сприятимуть досягненню важливих цілей у зовнішній політиці
Фото: з відкритих джерел

Асоційоване тріо – це відрізання трьох наших країн від «руського міра» та концепцій «єдіного народа»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook розповів про результати візиту Володимира Зеленського до Грузії, де було піднято ключову тему – безпека українців за кордоном.

«Були звільнені в Грузії двоє громадян України, а саме українські яхтсмени Володимир Дяченко та Юрій Хомич. З листопада минулого року у нас були непрості переговори з Грузією за звільнення цих людей. Важливо, що їх звільнили, скасувавши їхню судимість», – підкреслив Кулеба.

Кулеба додав, що другий безпековий момент пов’язаний із візитом на розмежувальну лінію між Грузією та окупованою територією Абхазії. «Вкотре переконуєшся, що дії Росії скрізь є однаковими. Неформальна підтримка за принципом «нас там нєт», намагання ввести своїх миротворців, паспортизація, русифікація, зміцнення кордону між окупованими територіями та «материковою» країною тощо. Все це ми добре знаємо на нашому прикладі», – наголосив дипломат.

Він акцентував увагу на тому, що протидіяти російським окупаційним намірам Грузії, Україні та Молдові потрібно разом. «Якщо країни Чорного моря і члени НАТО плюс Україна, Грузія і Молдова не об'єднають свої зусилля, то Росія перетворить Чорне море на своє внутрішнє озеро, поділить його навпіл і почне повністю володарювати у цій зоні».

Кулеба підкреслив, що важливо, аби Україна створювала довкола себе альянси, які сприятимуть досягненню важливих цілей у зовнішній політиці. «Для посилення нашої інтеграції ми створили асоційоване тріо України, Грузії і Молдови. Лідери цього тріо були на саміті в Батумі за участі президента Європейської Ради Шарля Мішеля. Без членства наших трьох країн в ЄС, дбати про повноцінну безпеку Європи буде неможливо», – уточнив дипломат.

Кулеба висловив оптимізм, що все більше країн в ЄС починають думати в рамках цієї парадигми. «Асоційоване тріо – це відрізання трьох наших країн від «руського міра» та концепцій «єдіного народа». У нас було спільне минуле з РФ, але спільне майбутнє у нас – у Європі», – резюмував він.

Додамо, що українська делегація прибула в Грузію, де збиралася вирішити три безпекових питання. Про це написав у Facebook глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Як відомо, громадян України звинуватили у незаконному перетині грузинського державного кордону, внаслідок чого Юрія Хомича й Володимира Дьяченка було позбавлено волі строком до чотирьох років.

Зазначимо, 19 липня Зеленський здійснює робочий візит до Грузії.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі 22 червня прибула літаком в Україну.

23 червня грузинська лідерка зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським.

Зазначимо, у квітні Грузія повернула посла до України, якого відкликала рік тому через призначення Саакашвілі.

Також минулого місяця Зеленський обговорив із віцепрем’єром Грузії взаємодію на шляху до ЄС та НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: