Порошенко вимагає негайно скликати РНБО через газові домовленості з Путіним

Порошенко вимагає негайно скликати РНБО через газові домовленості з Путіним
Петро Порошенко вимагає негайно скликати РНБО через газовий протокол із Росією

Порошенко застеріг від поблажливого сприйняття суті домовленостей щодо транзиту газу

«Європейська Солідарність» вимагатиме негайного скликання засідання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з Росії. Вже відомо про п'ять компаній, які напряму уклали угоди з «Газпромом», і це не комерційні, а виключно політичні угоди.

Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна».

«Ми сьогодні отримали повідомлення і від українських ЗМІ – «Інтерфакс», «Ліга», і від російських – «Ехо Москви» та інші, про те, що вже п'ять українських компаній уклали угоди на пряме постачання газу з РФ на український ринок», – сказав він.

«Причому, хочу наголосити, що це не є комерційні контракти. Ці контракти – політичні. Путін своїй п’ятій колоні продає газ зі значною знижкою для того, щоб від надприбутків на газовому ринку України фінансувалися ці політичні партії, і для підриву основ державності України», – переконаний політик.

«Безумовно, це питання національної безпеки. І наша політична сила буде цього вимагати – негайного скликання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з РФ», – заявив лідер «Європейської Солідарності».

«Це є газова голка. І, на жаль, ми можемо сказати, що це є результатом таємних переговорів, які відбулися в Парижі. Ми перетнули в цьому сенсі ті «червоні лінії», про які дуже голосно попереджали люди напередодні Парижа», – сказав Порошенко.

Він також додав, що хотів би застерегти від поблажливого сприйняття суті домовленостей щодо транзиту газу.

«Нібито наша газотранспортна система залишиться на ходу, не заіржавіє, Європа залишиться з газом, Україна залишиться гравцем», – зауважив він.

Порошенко зазначив, що прибутків від транспортування 40 млрд куб. метрів газу, про які домовились, українська сторона не отримає, бо це фактично рівень беззбитковості.

«Але ситуація набагато гірша і набагато складніша», – підкреслив п’ятий президент України.

«В України на початку газових переговорів були абсолютно всі козирі: тепла зима; переповнені сховища газу. Буквально в день підписання угоди вступали в дію санкції Сполучених Штатів Америки проти будівництва «Північного потоку-2», зупииняючи будівництво. І це вже було рішення компаній-підрядників, що будівництво буде зупинено», – пояснив він.

Порошенко також нагадав, що були заарештовані і починаючи з 1 січня стягувалися б дивіденди, які б виплачував «Газпром» у декількох юрисдикціях – Великій Британії, Нідерландах, Швейцарії. «Гроші «Газпрому» були б автоматично перераховані до НАК «Нафтогаз-Україна». Ті самі майже 3 млрд доларів», – додав він.

«До чого ми прийшли врешті-решт? Ми не зафіксували, що постачання газу здійснюється за європейським правилами. Останні п'ять років чітко вся Україна стояла на цих позиціях», – зазначив він.

Порошенко наголосив: «З якогось переляку ми відмовилися від подальших позовів проти «Газпрому». Ви можете робити будь-що, але якщо ми до 2017 року виграли 3 млрд доларів, то з 2017 року по 2019 рік – ті самі аргументи і ті самі юридичні наслідки. Мова йде про мільярди доларів, які додатково мали надійти НАК «Нафтогаз».

Він зауважив, що в сусідній Польщі відбувалась подібна ситуація, і там посадовці зробили такий самий крок, відмовившись від позовів до «Газпрому».

«Врешті-решт вони опинилися у в’язниці. Я твердо переконаний, що така сама доля може чекати й тих, хто зараз буде грати на полі «Газпрому», – сказав він.

«Наголошую на тому, що якщо ви один раз відмовилися від даного позову за правилами Стокгольмського арбітражу – ви не маєте права повертатися до них», – констатував Петро Порошенко.

Читайте також:

Як повідомлялось, міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель заявив, що договір по газу між Україною і Росією включає транзитний договір на п’ять років з можливістю пролонгації договору на 10 років. Контракт буде включати транзит 65 млрд куб. м газу в 2020 році, і 40 млрд куб. м в 2021-2024 роках.

Як заявив виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко, українські компанії «Оператор ГТС» і «Нафтогаз» підпишуть контракти з «Газпромом» протягом тижня. Зокрема, буде підписано угоду з «Газпромом» щодо виплати до кінця року «Нафтогазу» майже $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: