Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити компенсації ромам на Одещині

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити компенсації ромам на Одещині

Справа «Бурля та інші проти України» стосувалася погрому, влаштованому у 2002 році у селищі Петрівка Одеської області

Європейський суд з прав людини у вівторок, 6 листопада, визнав українську владу співвідповідальною за погром поселення ромів в Одеській області, що стався у 2002 році. Суд зобов'язав виплатити 12 постраждалим компенсації у сумі 11 тисяч євро і ще п'ятьом - по 9 тисяч євро.

Справа «Бурля та інші проти України» стосувалася погрому, влаштованому у 2002 році у селищі Петрівка Одеської області. Причиною стала загибель 17-річної місцевої мешканки, у вбивстві якої звинуватили одного з ромів. Відтак мешканці села зажадали вигнати усіх ромів, а місцева влада та міліція погодилися із необхідністю позбутися «соціально небезпечних осіб, незалежно від їх етнічного походження».

Наступного дня сільський голова закликав ромів забиратися перед початком погрому. Тієї ж ночі натовп із кількасот людей розгромив будинки ромів. Міліція не чинила опір мародерству.

Суд ухвалив, що у цій справі наявна ціла низка порушень Європейської конвенції з прав людини.

Аргументи українського уряду про брак доказів відповідальності держави ЄСПЛ відхилив. Суд також підкреслив, що рішення правоохоронців не захищати ромів, яким вони порекомендували залишити поселення до погрому, можна трактувати як таке, що принижує гідність.

«Присутність міліції та її пасивність під час нападу разом із рішенням сільської ради створили видимість підтримки на офіційному рівні», - йдеться у рішенні суду. Крім того, на думку суду, українське слідство було неадекватним і характеризувалося відсутністю старанності й незалежності.

Нагадаємо, у ніч на 24 червня цього року у Львові група молодиків напала на ромський табір і зарізала молодого чоловіка. Ще троє людей дістали поранення. 

Стало відомо, що серед постраждалих є 10-річний хлопчик

Львівські поліцейські затримали cемеро зловмисників, причетних до нападу на табір ромів.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що за фінансуванням організації, яка здійснила напад на табір ромів, може стояти Російська Федерація. 

Amnesty International зафіксувала у станом на травень 2018 року більше 30 нападів радикальних угрупувань на людей різних соціальних груп по всій Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: