Сюрприз для вінничан: з 1 липня зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

Сюрприз для вінничан: з 1 липня зміняться тарифи на проїзд у маршрутних таксі

Виконкомом міської ради переглянуто тарифи на проїзд у маршрутних таксі

З першого дня липня вартість проїзду у цьому виді громадського транспорту складе 5 та 6 грн (залежно від довжини маршруту). Зміна ціни на проїзд викликана здорожчанням усіх складових тарифу. За два роки вартість дизельного пального зросла майже на 82% (з 16,49 грн за літр у 2016 році до 29,95 грн у 2018-му), а розмір мінімальної заробітної плати – на більш як 159% (з 1 434 грн до 3 723 грн відповідно). При цьому перевізники зберігають соціальні зобов’язання та продовжують здійснювати безкоштовні перевезення деяких пільгових категорій населення, а школярів до 6 класу – за півціни.

Через значне подорожчання складових тарифу приватні перевізники Вінниці вже більше року звертаються до влади з проханням переглянути ціну на проїзд у транспорті.

В січні 2018-го вони в черговий раз звернулись з клопотанням щодо зміни вартості тарифів на проїзд у маршрутках, які востаннє переглядались влітку 2016 року. Департамент економіки та інвестицій міської ради провів ретельний аналіз показників і розрахунків всіх складових тарифу. Після чого підготував проект рішення виконкому. 

тарифи на проїзд у маршрутних таксі" />

21 червня виконком міської ради розглянув питання про зміну тарифу на черговому засіданні. За інформацією заступника директора департаменту економіки та інвестицій Ірини Чернати, сьогодні ряд українських міст уже підвищили тарифи. У Тернополі, Запоріжжі, Львові і Житомирі тариф на проїзд в маршрутних таксі в розмірі 5 грн запровадили ще минулого року. З початку цього року до такого ж рівня зросли тарифи у Сумах і Полтаві. У Дніпрі проїзд в маршрутних таксі зараз становить 6 грн, у Харкові, Одесі та Києві – 7 грн.

Відповідно до пункту 1.6 Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року № 1175, перегляд рівня тарифів повинен здійснюватися у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10%.

З 2016 року найбільше у складових тарифу зросли ціни на паливно-мастильні матеріали (на 81,63%) та підвищилась мінімальна зарплата (на 159,62%). Крім того, за словами голови Асоціації приватних перевізників міста «Маршрут» Олександра Готи, сьогодні економічно невигідний тариф призводить до ряду проблем, зокрема, до погіршення технічного стану транспортних засобів у зв’язку з відсутністю коштів на оновлення рухомого складу, зменшення кількості рейсів через відсутність можливості забезпечувати належне обслуговування транспортних засобів та ін. Також багато водіїв звільняються і їдуть на заробітки до інших країн та міст.

«На сьогоднішній день у нас складалась непроста ситуація на маршрутах міста. Уже 6 перевізників відмовились від маршрутів. Деякі перевізники не виїжджають на маршрут по тій причині, що немає коштів на заправку автомобілів та на зарплату водіїв. До речі, водії залишають свої робочі місця і виїжджають за кордон, бо ми не можемо заплатити їм нормальну зарплату. За нашими розрахунками, які ми подали ще в січні, оптимальною ціною за проїзд мали б бути 7,8 - 8 грн. Але просимо підняти хоча б до 6 грн», - висловився під час засідання виконкому Олександр Гота.

Він також нагадав, що приватні перевізники міста, які працюють в режимі маршрутного таксі, виконують усі соціальні зобов’язання: здійснюють перевезення учнів 1-6 класів за півціни, безкоштовний проїзд мають учасники бойових дій, інваліди війни, АТОвці, ліквідатори аварії на ЧАЕС І та ІІ категорії.

Заслухавши перевізників заступник міського голови Микола Форманюк зазначив: «Це питання важливе і непросте, бо з одного боку – впливає на якість послуг, які надають маршрутні перевізники, а з іншого торкається інтересів мешканців. Ми розуміємо, що без цього корегування тарифу не зможемо забезпечити вінничан безпечним і комфортним перевезенням у цьому виді громадського транспорту. Але потрібно зберегти диференціацію тарифу – тому вношу пропозицію, щоб на коротких «підвізних» маршрутах, яких є сім, ціна поїздки має становити 5 грн».

Відповідно до ухваленого сьогодні рішення виконкому міської ради, з 1 липня вартість поїздки у маршрутних таксі Вінниці становитиме 5 та 6 грн в залежності від довжини маршруту, а у нічний час вартість проїзду на маршруті №25Н (з 22:00 до 6:00) – складатиме 8 грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: