Науковець розповіла про історичні переплетення польсько-українських родин

Науковець розповіла про історичні переплетення польсько-українських родин
Главком

В українців і в поляків є багато спільного в історії, зокрема на родинному ґрунті. Яскравим прикладом є родина Шептицьких та Анни Валентинович. Про це розповіла історик, співаторка виставки «100 років українсько-польського сусідства» Любов Крупник під час прес-конференції в прес-центрі «Главком». В Українців і в поляків є спорідненість на родинному рівні.

«Наприклад, відома в обох країнах родина Шептицьких. Два представники родини Андрей та Климентій стали духовними лідерами українців. Станіслав  Шептицький бу міністром оброни Польщі, одним із засновників польської армії. На прикладі цієї родини, яка охоплює першу половину ХХ століття ми показали, що є кровне переплетення двох націй. Андрей і Климентій зробили свій свідомий вибір служити українцям. Хоча виховувалися вони в середовищі, де домінувала польська культура. Їхня мати, яка була донькою відомого польського драматурга Олександра Фредрів, з розумінням сприйняла вибір Андрея Шептицького і підтримувала його вибір», - розповідає Крупник.

Інша постать – Анна Валентинович.

«Вона невідома широко українському суспільству.  Родом Анна з Рівненщини. Вона стала постаттю польської «Солідарності». (Незале́жна самовря́дна професі́йна спі́лка «Соліда́рність» була створена у Польщі у вересні 1980 році. На її основі виник широкий суспільно-політичний рух. Лідери «Солідарності» зробили значний внесок у боротьбу польського народу з комуністичним режимом. - Главком) Свого часу її так би мовити обманом було вивезено з України. Вона служила у польській родині. Коли почалася ІІ Світова війна, то родина виїхала. Анна теж, адже була переконана, що її сім’я загинула», - продовжує історик.

За її словами, Анну ще називають матір’ю , легендою «Солідарності».  У Ґданську стоїть цій особі пам’ятник. Страйк на верфі у цьому місті почався із незаконного звільнення Анни Валентинович. В знак протесту почався страйк, що призвів до відомих подій у Польщі», - зазначає Крупник.

Доля Анни обірвалася трагічно.

«Вона була у складі польської делегації, яка прямувала у Смоленськ. (10 квітня 2010 року відбулася авіакатастрофа президентського літака у Смоленську. Загинуло 96 осіб, серед них президент Польщі Лех Качинський, високопосадовці, громадські діячі, духовенство. Причетними до катастрофи підозрюють російські спецслужби. – Главком) Коли трапилася ця трагедія, то в українському суспільстві пішов розголос, що Анна Валентинович була українкою. Анна лише у 1996 році випадково знайшла свою родину в Україні. До самої смерті вона підтримувала контакт з українськими родичами. Одним з родичів був вояк УПА. Тобто дуже багато переплетінь у наших польсько-українських родинах», - резюмувала історик.

Нагадаємо, що на Майдані Незалежності біля Головпоштампу триває виставка, «100 років українсько-польського сусідства», яку організував Український інститут національної пам’яті 

Інформаційний партнер «Главком».

Переглянути запис прес-конференції 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

 Володимир В'ятрович
В’ятрович обурився написами на могилі невідомого солдата у Польщі
Президент Українського товариства Григорій Купріянович
Голову Українського товариства в Любліні виключили з Інституту нацпам'яті Польщі
 Фото з книги «Польща та Україна у 30–40-х роках XX століття. Документи з архівів спеціальних служб. Том 5. Акція «Вісла». Варшава–Київ, 2006 р.»
70 років операції «Вісла»: як «остаточно вирішили українське питання»
Польсько-українські стосунки
Асиметрія. Як знайти шлях до польсько-українського порозуміння
Мирослав Попович
Мирослав Попович - справжній український філософ
 Обломки Ту-154 под Смоленском
Международный эксперт представил отчет с версией взрыва самолета экс-президента Польши
Ярослав Качинський
Ексгумації жертв Смоленської катастрофи показують «безмірність варварства» росіян, - Качинський
Лукаш Адамський
У Польщі назвали історичних персонажів, які змогли би помирити українців і поляків
Унаслідок авіакатастрофи загинули 96 осіб, включаючи 7 членів екіпажу
Стала відома дата ексгумації тіла президента Польщі Леха Качиньського
Дата публікації новини: