«Літо, спека, мандри і здорове харчування»

У літню спеку краще відмовитися від вживання солодких напоїв, солодощів, смаженої їжі, білого хлібу. Краще вживати компоти або морси з ягід, зелений чай, варені м'ясо та рибу. Для зміцнення імунітету варто вживати продукти харчування, які містять нерозчинну та розчинну клітковину, інулін та лізин. Про це розповіла лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

Їжа впливає на наш настрій, може знімати депресію, може покращувати сон, може підвищувати працездатність.

Лікарка радить прибрати з раціону ті продукти, які заважають повноцінно працювати нашому організму. Це всі види солодощів як рідкі – солодкі напої, нектари, так і тверді – тістечка, цукерки, білий хліб.

«Якщо на етикетках рідких напоїв написано фруктоза, глюкоза, сироп, це дуже шкідливо, це ще гірше , аніж цукор. Тому краще забрати з раціону рідкий цукор. Натомість вживайте компоти, узвари, настої різноманітних ягід. Для напою потрібно взяти скляну велику ємність, воду, кинути у склянку порізану полицю, почавлену малинку та інші ягоди, додайте імбир, лайм. Коли випили все, можна ще раз залити водою цю ягідну суміш», - говорить лікарка.

Скиталінська радить на літо взагалі забути ковбасні, сосисочні та паштетні вироби . Тому що там є велика кількість солі, консервантів, насиченого жиру. Це все є важким для перетравлювання, а також завантажує систему детоксикації. У старшому віці починаються тоді проблеми у вигляді каміння в жовчному міхурі, нирках, гіпертонія, атеросклероз.

«Обов’язково уникайте продукти, які містять трансжири. Це різні види легких масел, маргарини. Цукерки з ріденькими ніжними наповнювачами. Читайте етикетки. Якщо ви берете пачку масла, і на ній написано, що крім вершків є частково гідрогенізований жир, чи наприклад є трошки рослинного жиру, не варто брати ці продукти. Тому що трансжири погіршують роботу клітин організму , вбудовуються в нервові клітини, відповідно в нас розвивається депресія, ми погано спимо, ми погано приймаємо рішення, погано запам’ятовуємо», - продовжує лікарка.

Смажена їжа викликає процеси старіння, мутації, онкозахворювання. Уникайте смаженої їжі.

«Варто вживати продукти, які мають протизапальні властивості: насіння льону щодня 1 чайна ложка, морська риба 1-2 рази на тиждень, звичайні не смажені , не солоні, не в глазурі горіхи – 1 жменю на день, морські водорості 2-3 рази на тиждень. Заправку до салату не робіть із соняшникової олії,бо вона містить насичені омега-6 жири, які викликають запальні процеси в організмі. Краще використовувати оливкову олію», - резюмувала Скиталінська.

У товстому кишковику живуть мільйони мікроорганізмів, які допомагають нам захищати наш організм від запалень, від проникнення токсичних речовин, від онкозахворювань, канцерогенів .

«Для кишечника необхідно вживати таку групу продуктів – нерозчинна клітковина. Вона містяться у висівках всіх злакових, горіхи, капуста. Друга група продуктів  - розчинна клітковина. Це малина, яблуко, відварений буряк, морські водорості. Це все утворює в кишечнику так званий гель, який поглинає в кишковику все токсичне», - говорить Скиталінська.

Нашому кишковику також потрібен інулін. Цієї речовини дуже багато в каві з цикорію. Інулін також може бути у топінамбурі. «Почистіть його і потріть в салат сирим. Висока температура  є мікростресом для нашого організму. Тому вкрай необхідно вживати продукти, які місять інулін. Це зміцнює імунну систему», - продовжує дієтолог.

Окрім того лікарка – дієтолог рекомендує вживати продукти, де є амінокислота лізин. Ця амінокислота має сильну противірусну властивість. Лізин є у натуральному йогурті, вареній курятині, крупі амарант.

Також Оксана Скиталінська звертає увагу, що для здоров’я необхідний повноцінний сон. Під час сну відбувається відновлення пошкоджених генів, ДНК. Бажано лягати спати до 12 години. У цей час виділяється в організмі гормон мелатонін. Але він вимагає певних умов для своєї «праці». У кімнаті має бути абсолютно темно. Будь-яке світло заважатиме виділенню мелатоніну. Навіть, якщо на закриті повіки потрапляє світло, то це блокує синтез  гормону. Можна одягати маску на очі.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: