Що загрожує українській оборонній промисловості?

Що загрожує українській оборонній промисловості?
Світлина з відкритих джерел

Одними із ризиків для сучасного української оборонної промисловості є відсутність кадрів. Працівники у пошуках кращої роботи і зарплати виїжджають за кордон. Таку думку озвучив Сергій Згурець, директор Інформаційно-консалтингової компанії «Діфенс Експрес», під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

На перший рівень можна винести сьогодні проблему кадрів.

«Коли всі зварювальники БТРів виїхали в Польщу, всі інженери також шукають варіанти працевлаштування за кордоном і полишають ключові посади в оборонних підприємствах, то такий виклик серйозно руйнує підвалини оборонної промисловості щодо реалізації усіх гучних проектів. Тому зараз питання держави, а не лише одного укроборонпрому –створити чинники, які стимулюватимуть розвиток та збереження прошарку професіоналів в оборонно-промисловому сегменті. На сьогодні це стає серйозним викликом. Бо, маючи станки, маючи суттєві фінансові вливання, ми не можемо забезпечити якісний рівень переозброєння саме через проблему кадрів», - наголошує військовий експерт.

Реальний приклад цієї ситуації – відсутність кадрів – є виробництво БТРів.

«Виготовлення БТРів – це комплексне питання, яке пов’язане з нюансами, що стало зрозумілими із середини цього року. Насамперед, коли ми говоримо про державно-приватне партнерство як позитивний момент є і зворотна сторона цієї медалі. Виготовлення корпусів БТРів розміщувалося на Лозівському ковальсько-механічному заводі», - говорить Згурець.

За його словами, це підприємство є приватним. Воно виготовляє корпуси для БТРів, враховуючи, що воно має відповідне устаткування. В минулому році замовлень не було на це підприємство, то фактично вся команда суттєво скоротилася. Зварювальники поїхали в Польщу.

«З огляду на те, що вся левова частина розміщення корпусів була на Лозівському ковальсько-механічному заводі, то темпи виготовлення корпусів уже не відповідають тим замовленням, які висувало Укроборонпром перед цим підприємством і зараз Укроборонпром в пожежному темпі розшиває вузькі місця, зробивши ставку лише на власні можливості. Це те, що частина зварювальників поїхала з Києва, Харкова на приватне підприємство робити корпуси, і паралельно підприємства в Києві та Харкові  почали робити корпуси з певними процедурами – штапеля, люди, навчання, приймання цих корпусів. Саме зараз завершується етап, коли військова прийомка приймає корпуси  на Львівському заводі, на ХКБ, на заводі імені Малишева. А приймання корпусів означає прийняття легітимності всього процесу створення  корпусів БТРів», - розповідає військовий експерт.

Схожа ситуація із нестачею кадрів і в ЗСУ.

«Офіцери починають полишати армію через недостатньо фінансові ресурси, ігнорування потреб у прошарку військових так само створює  ризики щодо забезпечення боєздатності. Умовно кажучи, якщо є сучасна зброя, але немає мотивованого солдата чи офіцера такою зброєю користуватися, то ми не отримаємо рівня підвищення боєздатності збройних сил через те, що немає реальних чинників», - резюмував Згурець.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: