Терористи можуть «осідлати» космічне сміття і направити його в будь-яку точку планети?

Терористи можуть «осідлати» космічне сміття і направити його в будь-яку точку планети?
Світлина з відкритих джерел

В космосі літає 5 тисяч космічних апаратів. З них 4 тисячі – уже сміття. Терористи можуть «осідлати» будь-який апарат, звести його з орбіти і направити в буд-яку точку планети. Про це розказав Олександр Дічек, президент МГО «Міжнародна антитерористична єдність», що має статус учасника діяльності Ради Європи, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

61 рік тому відбулося освоєння космосу.

«За 61 рік існування космічного клубу було запущено в космос більше 5 тисяч космічних апаратів, з них 4 тисячі припинили своє функціональне призначення. Вони не працюють, але літають. Близько тисячі космічних апаратів є діючими. На жаль, 48 апаратів, ( 36 було запущено СРСР, і 12- США) є носіями ядерних та іонізуючих джерел живлення. Це надзвичайно небезпечні космічні літальні апарати. Вони можуть бути використані в інтересах терористів», - говорить Дічек.

Україна є членом космічного клубу, тому разом зі світовими партнерами їй важливо випрацьовувати норми поведінки, які не дозволять наближатися одному космічному кораблю до іншого.

«Нагадаю, що влітку цього року космічний корабель РФ наблизився впритул до космічного корабля Франції. Такі дії можуть призвести до того, що апарат зійде з траєкторії. У подальшому цей об’єкт , пройшовши через щільні шари атмосфери, може впасти в певній точці Землі. Тобто з космосу сьогодні йде два джерела небезпеки. Перша небезпека, яку створила людина, коли потенційні терористи шляхом ціленаправленого впливу на космічний апарат іншої сторони виводять з орбіти і направляють в задану точку земної кулі. Жертви можуть бути колосальні, навіть до зникнення континенту. Друга небезпека – вплив на безпеку Землі, в якому немає людського фактору. Мова йде про астероїди. У 2029-2036 роках до планети Земля наблизиться астероїд на 770 км. Тому для вчених стоїть виклик – «осідлати» астероїд, щоб відвести його на безпечну траєкторію», - продовжує експерт.

Окрім того десятки тисяч тон вантажу, тобто сміття,  літає довкола планети. «Його потрібно навчитися утилізувати. Це надзвичайно складне завдання. Наприклад, Китай виділив для себе на найближчі роки два головних завдання для своєї космічної галузі: утилізація сміття та освоєння Місяця», - зауважує Дічек. 

Космічний клуб сьогодні розширяється. Нещодавно Австралія стала новим членом. Тема утилізації космічного сміття викликає інтерес у країн. «Навіть Білорусь, яка не є членом космічного клубу, але проводить наукові дослідження щодо утилізації космічного сміття. Утилізація має під собою економічний ґрунт. На кожному космічному апараті знаходиться достатня кількість золота. Візьміть 4 тисячі апаратів помножте на умовно 20 кг золота, то виходить 800 тон дорогоцінного металу літає довкола нашої планети», - підсумував Дічек.

Переглянути запис прес-конференції

Читайте також матеріал «Главком» Розмінування Донбасу триватиме 40 років

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: