У прифронтових містах України зростає попит на вивчення української мови

У прифронтових містах України зростає попит на вивчення української мови
Лого он-лайн платформи вивчення української мови "Є- мова!"
Світлина з відкритих джерел

На сході України в прифронтових містах є попит на вивчення української мови. Безкоштовні курси працюють в Щасті, в Костянтинівці, в Дружківці, Краматорську, Маріуполі. Про це розповіла Анастасія Розлуцька, керівник проекту «Є-мова!», керівник проекту «Безкоштовні курси української мови» під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«У цих містах – Щастя, Краматорськ, Маріуполь, Дружківка, Костянтинівка -  ми знайшли волонтерів. У Краматорську великий запит. Там працюють не тільки з дітьми, а й з людьми з обмеженими можливостями. Там координатор Оксана Воробйова. Вона знайшла цікавий підхід – вивчення української мови через спільну працю. Слухачі разом роблять вишивки. Під час вишивання вони всі спілкуються один з одним. Також є група, яка робить маскувальні сітки. Під час виготовлення маскувальної сітки вивчається українська мова», - говорить Розлуцька.

Завдання курсів – допомогти людині перейти на українську мову, тобто «розв’язати язика», створити комфортне середовище. Курси направлені впершу чергу на російськомовних громадян України. На переконання волонтерки, ці російськомовці знають українську мову, але бояться чи не можуть перейти на українську.

Охоче користуються курсами емігранти та біженці з Російської Федерації в Україні.

«У нас також є групи іноземців. Наприклад, в Києві є «Дом свободной России», заснований росіянами – емігрантами. На їхній базі працюють курси з вивчення української мови. Там навчаються росіяни та білоруси. Тобто це група, де люди починають вивчати абсолютно з нуля», - продовжує Розлуцька.

Координаторка курсів каже, що не в усіх містах можуть знайти волонтерів, які долучилися б до пропагування та координацію безкоштовних курсів.

«В деяких містах курси закрилися. Наприклад, в Одесі. Ми не знайшли волонтерів. Закрилися також у Вінниці, Житомирі. У Тернополі немає курсів більше з тієї причини, що вимушені переселенці уже пройшли курси вивчення української мови. Тому наразі там існує тільки культурницькі проекти», - резюмувала Розлуцька.

Загалом за 4 роки роботи безкоштовних курсів вивчення української мови видано 2 100 сертифікатів. Сьогодні є осередки у 25 містах України, команда котрого складає понад 80 волонтерів - викладачів та координаторів. Головна аудиторія — російськомовні українці, вимушені переселенці та українці за кордоном.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: